beats by dre cheap

Alifakovac zvani

Prekoputa Vijećnice, na lijevoj obali Miljacke, ima jedan mali dio grada, u stvari ulica, što se zove Alifakovac. Na tako malom prostoru ima toliko važnih stvari,  tu na tom Alifakovcu. Prije svega ulica sama po sebi ima nekoliko izvanredno očuvanih  tipičnih bosanskih kuća sa starim drvenim verandama.

Na samom početku, uz Šećerćehajinu ćupriju je poznata Inat kuća (sada restoran),a do nje Hadžijska dzamija, odakle su se nekad ispraćale hadžije. Na platou kod Inat kuće bila je ranije isturena ljetna bašta hotela Evropa (danas ljetna pozornica “Baščaršijskih noći”, a malo dalje uz Šahinagića ulicu pored nekada tu locirane fabrike čokolade “Zora” išlo se na početnu stanicu trebevićke žičare.

Uz Alifakovac, u blizini brane na Miljacki je i pećina, koja je danas pretvorena u noćni bar. Na vrhu ulice je staro mezarje, sa dva veoma lijepa turbeta. Snimio sam Alifakovac jednog ovogodišnjeg martovskog dana, dok je bio sav nekako zlatan od zraka zalazećeg sunca.

Na internetu nadjoh ponudu nekog stranca koji prodaje stare razglednice, izmedju ostalog prodaje i razglednicu Alifakovca iz 1910 (za 14 eura). POGLEDAJ AKO KLIKNES OVDJE

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
27/03/2008 13:56