beats by dre cheap

Wilderdsov antiislamski film ugledao svjetlo dana

 Image Hosted by ImageShack.us

Konačno se i to dogodilo. Dugo najavljivani antiislamski film holandskog politicara Wilders-a večeras u sedam sati je postavljen na internet. Film se zove Fitna.

Niko od holandskih političara nije reagovao (iako su ranije rekli da film ne odrazava stajaliste holandske vlade), a poznavaoci islama su na TV dnevnicima izjavili da film sadrži već viđene materijale, uglavnom krvave terorističke napade islamskih ekstremista. Po njima izgleda da se ”tresla gora, a rodio se miš”, jer film ne sadrži za muslimane  jako uvrjedljive poruke.

U emisiji Netwerk je ipak rečeno da u filmu postoje elementi koji vrijeđaju osjećaja muslimana, te da se tendenciozno povezuje agresivni islam sa holandskim muslimanima, koji uglavnom nemaju nikakve veze sa terorizmom, nego su obični građani zemlje kao i svi ostali.

Wilders je izjavio da je ovim filmom želio dati zadnje upozorenje holandskim vlastima da zemlji prijeti “ islamizacija i prevladavanje jedne zapadu strane nedemokratske kulture”.  

U međuvremenu se upravo sada (22 sata) predsjednik holandske vlade Balkenende preko TV obratio javnosti na holandskom i engleskom jeziku. On je u ime vlade izrazio žaljenje da se ovakav film pojavio, te je izjavio da holandska vlada odbacuje i osuđuje ovaj film. Po Balkenende-u daleko najveći broj muslimana u Holandiji živi životom lojalnih građana. Nije stvar u vjeri nego u onima koji koriste vjeru za ekstremistička djelovanja. Holandiji je potrebno građenje mostova između hrišćana i muslimana, i ostalih, a ne sijanje mržnje.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
27/03/2008 21:42