beats by dre cheap

Kako obilježiti vlasništvo

Kad neko ima nešto, on to želi obilježiti. Tim više ako nije siguran da je to zaista njegovo.Kad neko ima papir, tapiju, na nešto, i ako živi u pravnoj državi, onda mu ne trebaju posebne druge oznake da je on vlasnik nečega. Ako to nema, onda stavlja ograde, postavlja pse čuvare, ispisuje da je to njegovo i da mu se to ne dira.

Putujući Bosnom i Hercegovinom čovjek nailazi na razne oznake da je neko vlasnik, ili da misli da je vlasnik određenog dijela zemlje. Još uvijek važi ono “Ko je šta jamio, jamio”, pa  novi vlasnici zajedničke zemlje pokušavaju iznaći načine da svoje vlasništvo obilježe. Najrađe bi oni udarili rampe i barikade, kako je bilo u toku rata, ali im brane međunarodne snage.

Natpisi :”Dobro došli u Republiku Srpsku”, “Puteve održava taj i taj”, “Županija Nerteljansko-hercegovačka”, “Općina Tešanj”, itd. upućuju vas kroz čiju zemlju prolazite. To međutim nije dovoljno, pa imate zastave koje se viore kraj puta, ili na žicama razapetim iznad puta. To je do sada bilo posebno izraženo ako prolazite kroz krajeve nastanjene hrvatskim življem, kroz Čapljinu, Žitomisliće, Potoke kod Mostara, Ozimicu kod Maglaja, itd. Na istim mjestima će vas sa okolnih brda gledati krstovi postavljeni tako da vam ne mogu promaći.

Sada su se i u Republici Srpskoj potrudili da vas svukuda kud idete pored puta dočekuju zastave srpske trobojnice, a da o namjerama izgradnje velikog krsta iznad Zlatišta i ne govorim. Izgleda da su jedino Bošnjaci sigurni u svoju zemlju i da im nije potrebno posebno obilježavanje bajracima.

Postoje međutim i druge značajke da ste došli u kraj kojim upravlja druga uprava. Do krajnosti izlokani i izlijepljeni putevi, konjska zaprega i traktori na putu, policija koja vas vreba iza nejasnih znakova, da vam digne koju paru, upućuju da ste u manjem BH entitetu. Slično je i ovdje, kad se dolazi iz frankofonske Belgije i prelazi granica između Liježa i Mastrihta, nisu potrebne zastave kraj puta da se osjeti holandski germanski mentalitet, u vidu potpuno ravnog i glatkog puta i  sasvim čiste i uređene okoline kraj puta.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/03/2008 09:10