beats by dre cheap

Sirna kuća i hotel “Losos”

Iz vremena “zlatnog stoljeća”, sedamnaestog vijeka, pored stare gradske kuće i velike crkve, ostale su još dvije značajne građevine u centru Goude.

Prva je kuća u koj se nalazi ogromna vaga za mjerenje sira, pa se cijela kuća zove Waag (vaga). “Gauda” je svjetski poznat sir, napravljen u vidu velikih žutih krugova. Četvrtkom se na trgu u centru grada odvijala trgovina sirom, a sir je vagan na velikoj vagi u ovoj zgradi.  

Samo su gradovi koji su pismeno priznati i dobili status grada mogli imati kuće za vaganje. One su bile garant pravedne trgovine. Vaganjem robe je grad dobivao materijalna sredstva, nešto slično kao današnji PDV. 

Na fasadi zgrade je urezana skulptura koja prikazuje vagu i vaganje sira. Sada je u zgradi muzej sira, a na staroj vagi sa tegovima se mogu za sitne pare izvagati turisti koji to žele. Za vrijeme ljetne sezone se još uvije četvrtkom simulira trgovina sirom.

Do ove kuće je jedan od najstarijih hotela u Holandiji. Hotel se zove “Zalm”,u našem prevodu bi se zvao “Losos”. On podsjeća na period od prije nekoliko vjekova kada su u goudske rijeke dolazili lososi na mriještenje. Zbog pretvaranja rijeka u kanale i zbog opšteg zagađenja voda, lososi odavno zaobilaze ove vode. Ostao je samo naziv hotela sa spomen plocom da podsjeća na neka druga vremena.

Slike sam napravio juče, vrijeme je bilo promjenljivo. Bilo je na trgu turista, Francuza i Španaca, ali prava sezona još nije počela, pa nije bilo ni prave trgovine sirom. Iako je bilo hladno, ovim sjevernjacima nije smetalo da sjede u otvorenim kafanama.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/04/2008 09:11