beats by dre cheap

Polenska groznica

Zrnca polena na latici cvijeta

Naziv ove neugodne alergijske reakcije sluznice nosa i očiju i nije baš adekvatan. Ne radi se ni o kakvoj groznici, jer oni koji pate od nje, nemaju nikakvu groznicu. Na engleskom se ovo stanje označava kao haying-time-fiver, na holandskom hooikoorts. U ovim nazivima se stanje povezuje sa kosidbom odnosno sijenom, i opet pogrešno koristi riječ groznica. I u srpskom jeziku se koristi izraz senska groznica.

Različite trave i drveće u vrijeme rasipanja svog polenskog materijala mogu izazvati curenje nosa, kihanje i penje u očima. Maj i juni su mjeseci najvećeg rasipanja, pa i mjeseci kada osjetljivi imaju najveće tegobe. Različite trave, te drvece (breza, hrast, vrbe itd.) ispaljuju u zrak milione sitnih čestica koje se raznose vjetrom. Pošto se radi o genetskom materijalu sastavljenom od proteina, on kao strani protein izaziva alergijsku reakciju sluznice.

Pored lijekova koji umanjuju alergijsku reakciju, treba pokušati i sa profilaksom. Količina polenskih materija je najveća za vrijeme sunčanih, toplih dana, i to poslije podne. Uz more ima manje trave i drveća pa je koncentracija manja. Na selu je ona najveća.

Sportisti često imaju probleme za vrijeme nastupa. Pošto se polenske čestice zadržavaju na odjeći i kosi potrebno je, baš kao kod kontaminacije radioaktivnom prašinom, često mjenjati odjeću, i prati kosu. Nošenje sunčanih zaštitinih naočala može umanjiti ulazak polenske prašine u oči.

U većini zemalja uz vremensku prognozu metereološke stanice pored indeksa UV zračenja donose i podatke o količini biljnih alergogena u zraku.

Sve to međutim ne pomaže puno, i osjetljivima na polenski rinitis ostaje da nosaju tovare papirnih maramica i da šmrču i kišu do iznemoglosti, te da Boga mole da padne kiša i zahladi, pa da im nos zamladi.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
09/05/2008 09:14