beats by dre cheap

Italija, Italija

Riva del Garda, Gardameer

Riva del Garda, Gardameer

Italija od svih zemalja na svijetu ima najviše kulturnih blaga na popisu UNESCO-a.

Kad dobro razmislim to je svijet u malom. Zemlja koja ima i vječno zaleđene planine, plodne ravnice, gole kamene otoke, vulkane, i dijelove u kojima je vječno proljeće. Zemlja u kojoj rađaju i pšenica i kukuruz i riža i masline i vinogradi. Ima istovremeno i najbogatije i najsiromašnije gradove. Ima ona najluksuznija zimovališta i ljetovališta, ali i siromašna sela nalik afričkima. U njoj su najljepši gradovi na svijetu: Rim,Venecija, Verona, Firenca, Napulj, Palermo, Milano….. Alpska jezera zadivljujuće ljepote, bogata i siromašna ostrva, Capri, Sicilija, Sardinija. Tirol koji se se zabija duboko u Srednju Evropu, Siciliju i Lampeduzu koje se zabijaju u Afriku.

U njoj je jedna od najstarijih demokratija, ali nije bila imuna ni od najcrnjeg totalizma, i danas je na pragu još jednoga.

Ovdje su nastali temelji današnjeg prava i medicine, slikarstva i arhitekture. Ona je majka Leonarda da Vinčija, Galena, Dantea, Mikelanđela, Petrarke.... Italija je centar katoličanstva, donedavno najmnogoljudnije svjetske religije. Poklonila je ona svijetu operu, napolitanske pjesme, San Remo, jednu od najbogatijih kinematografija. Iz nje su iznikli Sofija Loren, Alberto Moravija, Frederiko Felini.... Uz Francusku prva zemlja na svijetu u pogledu mode, ženske i muške ljepote. Iz Italije dolaze najljepše cipele, tašne, namještaj. Italijani su izmislili fiću, vespu, Ferarija.

Danas je italijanska kuhinja najkonzumiranija kuhinja na svijetu. Pica, špageti, lazanje, makaroni, sladoledi, napolitanke, torte..., sve je to niklo u Italiji.

Za nas u bivšoj Jugi Italija je bila pojam ljepote i jednog drugog ljepšeg svijeta. Hrlili smo tamo da bar za dan pobjegnemo iz našeg sivila i jednoličnosti, da kupimo bluzu, kaput ili farmerke, zlatni prsten, šuškavac i jaknu, tranzistor, venecijansku gondolu i cuku što klima glavom iza zadnjeg sjedišta auta.

Mnogi se čude kako ova zemlja opuštenosti i ležernosti, izigravanja propisa i poreza, opšte političke nestabilnosti, opstaje kao jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. Italija ima svoju crnu ekonomiju, svoju posebnu poslovnu psihologiju i mentalitet koje ne mogu razumjeti zemlje sjevera koje slijede stroge uhodane šeme i propise.

Nažalost ova zemlja, duboko podijeljena na  bogati sjever i siromašni jug, je iznjedrila i najveće svjetske kriminalce, mafijaše u Italiji i Americi, svijet podzemlja, koji i danas imaju ogroman uticaj.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/05/2008 09:42