beats by dre cheap

Arezzo, etrurska prijestonica

Arezzo je stari grad u Toskani, smješten osamesetak km južno od Firence. To je jedan od centara etrurskog perioda, možda i njihov glavni grad. Poslije je u Rimskom carstvu bio važan strategijski centar. U njemu su živjeli Gibelini, za razliku od Welfa, koji su nastanjivali Firencu.

Katedrala, glavni trg i palača Mediči se nalaze na vrhu grada,  a od tog trga se lepezasto pružaju uske ulice prema dnu, do donjih gradskih vrata.

Grad obiluje važnim kulturnim spomenicima, starim zgradama i crkvama. U njemu se rodio pjesnik Petrarka, a u blizini se rodio i Mikelanđelo. Zapazio sam veoma staru zgradu biblioteke.

Mi smo posjetili grad u prošlu nedjelju. Svake prve nedjelje u mjesecu u gradu se održava pijaca antike. Sve stare ulice su bile zauzete različitom robom. Bilo je tu svega i svačega. Starog namještaja, stakla, nakita, turskih ćilima iz Konyie, starih motora (vespi), čega sve ne. U jednom starom dvorištu prodavali su se prirodni produkti iz okoline, med, vino, sirevi, pršuta. Kupili smo dvije tegle meda. Prodavačica ima posebne male tegle iz kojih mušterije probaju staklenim štapićima. Meda ima raznih vrsta, lipovog, narandžinog, od poljskog cvijeća itd. Pola kile košta četiri eura. Posebno interesantno izgledaju ogromne salame, prečnika i trideset cm.  Vina su rumena, zovu se Chianti.

Tek predve su izašli Italijani i Italijanke. Uredili su se ko mi kad izlazimo na korzo. Uz nezaobilazni espresso ili kapućino, te odličan italijanski sladoled uživali smo u vrevi i gunguli lijepo obučenog svijeta.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/05/2008 20:32