beats by dre cheap

Praznična nedjelja, i Duhovi i Majčin dan istovremeno

Danas su u Holandiji dva praznika. Religiozni praznik Pinksteren, i Majčin dan.

Malo Holanđana zna šta su u stvari Pinksteren. Kod nas se taj hrišćanski praznik zove Duhovi. Pinksteren nastupaju pedeseti dan od Uskrsa (Passen)- otuda i ime prema grčkom pedeset. Isus Hrist je boravio četrdeset dana na zemlji i nakon četrdesetog dana od Velikog petka napustio je zemlju (praznik Hemelvaart, prije deset dana) i otišao na nebo. Obećao je da će umjesto svoje dotadašnje podrške apostolima (s kojima se druzio od Uskrsa i koji su svjedoci njegovog postojanja), poslati na zemlju Svetog Duha. I to se desilo nakon deset dana. Okupljeni vjernici (njih oko 120) na brdu Zion u Jerusalemu su u nedjelju, deseti dan po odlasku Isusa u devet sati ujutru osjetili prasak i kao da je nešto ušlo u njih, bili su ispunjeni Svetim Duhom i odjednom su svi počeli govoriti Jevanđelje svojim posebnim jezikom, koji su naučili kod rođenja. Apostol Pavle je savjetovao svima onima koji priznaju Jezusa Krista da se prekrste, i da zatraže oprost grijehova, te je tako Sveti duh ušao i u njih i oni su postali hrišćani. Tako se dan Duhova veže i za početak hrišćanske crkve.

 Pinksteren u Holandiji se obično slave u najljepše doba godine, kad ima najviše sunca, pa se ovaj dan veže za razne proljećne aktivnosti. Za većinu Holanđana ovo je samo produženi vikend sa neradnim ponedjeljkom, vrijeme za kratka putovanja i izlete.

Majčin dan u Holandiji je nešto kao Osmi mart kod nas. Tog dana se iskazuje posebna ljubav prema majci, kupuju se pokloni, dolazi se u posjetu. Pored majčinog postoji i Očev dan, on je nešto kasnije. Sjećam se da kad sam bio u Sovjetskom Savezu da su i tamo slavili Dan muškaraca, a to je bio kao Dan Armije kod nas (22 decembra).

Evo i kod komšije ispod mene su se skupila familija. Komšija redovno održava vrt, ali nikad niko u njemu ne sjedi, do eto danas, za ove prilike.

Inače je u Holandiji danima izuzetno lijepo vrijeme, u nekim krajevima se pojavila suša. Danas sam napravio bicikl turu, trave su nabujale, a na malo mutnom jezeru ima dosta kupača.

Pinksteren afgebeeld door Giotto (Padua)
Pinksteren afgebeeld door Giotto (Padua)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
11/05/2008 19:37