beats by dre cheap

Za one koji putuju automobilom

Gotthardtunnel
Noordelijke inrit van de Gotthard-spoortunnel bij
Sa putovanja automobilom za Italiju, iznosim neka zapažanja koja mogu biti od koristi.

U pravcu prema Italiji išli smo preko Luksemburga i Švajcarske. U ovim zemljama je benzin jeftiniji nego u drugima (od 1,25 do 1,30). Međutim na ulazu u Švajcarsku mora se platiti godišnja vinejta koju vam zvanični uniformisani prodavači, koji stoje pored auta na ulazu u zemlju, prodaju za 30 eura, a kada se ode u susjednu kancelariju i plati kreditnom karticom, to iznosi 40 franaka, odnosno malo manje od 25 eura.

Treba ako je ikako moguće izbjeći prolaz kroz St. Gotthard tunel, na putu od Luzerna ka Milanu. Mi smo tu stajali, ili išli mic po mic više od dva sata. Od kako se desila nesreća u ovom tunelu, obavezno je rastojanje među vozilima od 150 metara, pa se vozila upuštaju veoma ograničeno u tunel. U svako doba dana sa obje strane tunela se formiraju velike kolone.

U Italiji se na glavnim putevima plaća putarina, otprilike 7 eura na 100 kilometara puta. Benzin je u Italiji 1,45 eura. Kada se iz Italije ide prema Njemačkoj, kroz Tirol ka Insbruku, mora se za veoma kratku dionicu kroz Austriju platiti vinjeta i plus kod Insbruka osam eura putarine. Nije mi uopšte jasno zašto to uzimaju, jer nema nijednog velikog tunela. U Italiji je voz duplo jeftiniji nego u Holandiji (barem onaj normalni, ne onaj koji ide ekstra brzom prugom), te ga treba koristiti za ulazak u gradove, jer se nađete odjednom u centru grada, bez da vas glava boli kako ćete ući i izaći i gdje ćete parkirati.

U Austriji je benzin od 1,33 (na granici sa Italijom) do 1,40 (na granici sa Njemačkom), a u Njemačkoj 1,45 do 1.50 (na granici sa Holandijom). U Holandiji je benzin preko 1,60.

I na kraju ostaje već poznata činjenica da su njemački autoputevi najširi i najbrži. U Italiji su važni autoputevi sa dvije trake zatrpani teretnim vozilima, a na dionici od Modene do granice sa Austrijom bilo je na najmanje deset mjesta suženja zbog sasvim malih radova na putu, na kojima se saobraćaj odvija jednom trakom.  

 

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
12/05/2008 09:12