beats by dre cheap

Jorgovan

Obični jorgovan, Syringa vulgaris, potiče eto iz naših krajeva, sa Balkana. Mnoge sorte potiču iz Kine i Koreje. Jorgovan je žbun koji cvjeta krajem aprila i u maju. Omiljen je zbog svog izgleda i mirisa. Njegovo ime se koristi za lično ime (Jorgovanka), te imena mnogih udruženja, pjevačkih zborova , itd. Miris mu je posebno privlačan. Na holandskom se jorgovan zove sering. Ima raznih boja cvjetova, najčešći je svijetloljubičasti i bijeli.

Kod nas je običaj da se rascvjetale grane jorgovana kidaju i buketi unose u kuće i stavljaju u vaze. Onda se stan ispuni njegovim mirisom. Posebno se jorgovan “pljačkao”, djeca su napadala na komšijski jorgovan i nosili bukete. Ovdje nisam primjetio da iko kida jorgovan, mada pročitah da su buketi jorgovana popularni kao cvijeće koje se polaže na grobove.

U večerašnjoj šetnji mojim komšilukom napravio sam snimke bijelog i ljubičastog jorgovana. Pored njega rascvjetali su se i mnogi drugi cvjetovi i žbunje, rododendron, irisi, a posebno mi se sviđaju mirisni cvjetovi visećeg bagrema (koji raste kao puzavica), kojih takođe ima različitih boja, najčešće ljubičastog i bijelog, a na mojoj slici je žut, pomiješan sa još jednim cvijetom u vidu ljubičastih zvona.

Ko zeli vise slika neka svrati do moga foto bloga.

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
13/05/2008 22:43