beats by dre cheap

Drugi im ukazuju na diskriminaciju

Holandija, koja svima zna ukazati na kršenje ljudskih prava, je upozorena od strane organizacije Human Rights Wach, kako vrši diskriminaciju u pogledu obaveze polaganja ispita iz holandskog jezika i kulture.

Naime 2006.-te godine je na insistiranje ministrice Verdonk usvojen zakon po kojem budući stanovnici Holandije, prije nego što se ožene ili udaju za holandskog partnera, moraju u zemlji iz koje dolaze, pri holandskoj ambasadi, polagati ispit poznavanja holandskog jezika i kulture. Ovaj ispit košta 350 eura (što se vrati ako se ispit uspješno položi), ne računajući troškove učenja i pripreme.

Organizacija Human Rights Wach ukazuje da nijedna zemlja u svijetu nema ovakav propis, a što je još gore, ispit se provodi selektivno, pa su Marokanci i Turci obavezni da ga polažu,  a to isto ne važi za Amerikance i Japance, naprimjer. Stara latinska poslovica :”Quod licet Jovi, non licet bovis” (Što je dozvoljeno Bogu, nije dozvoljeno volu”- u bukvalnom prevodu), eto našla je kod Holanđana i od zvanične države odobrenu primjenu.

Po mišljenju organizacije navedeni ispit je više usmjeren na odbijanje bračnih partnera iz matične zemlje da se ne usele u  Holandiju, nego što je usmjeren ka boljoj integraciji stranaca u holandsko društvo.

Više o ovome u Volkskrant

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/05/2008 08:42