beats by dre cheap

IN MEMORIAM: Prof.dr. Fahrudin Isaković

Generacija maturanata Treće sarajevske gimnazije sprema se ove subote da proslavi četrdeset godina od mature. Nedavno je preminuo naš profesor geografije prof. Kulenović. Evo danas vidim u novinama da Udruženje profesora istorije daje posljednji pozdrav profesoru Isakoviću.

Profesor Isaković je bio jedan od najprepričanijih i najupamćenijih profesorskih likova mnogih generacija srednjoškolaca koji su išli u Treću gimnaziju. Predavao je meni, a pred rat i mome sinu. Bio je poznat po strogosti, da ne kažem da je bio strah i trepet.  Od istorije, danas zaista jednog neatraktivnog predmeta, napravio je tada najvažniji predmet od svih. Djaci su ga jednostavno zvali Isak. Sa vrha stepenica su gledali nosi li u ruci kredu (pored dnevnika). Ako je nosio kredu znaci da ce biti predavanje, ako nije nosio, jadna li nam majka, ispitivanje!

Držao je svako predavanje kao da je na fakultetu, trošeći nerazumljivo puno mentalne i fizičke energije. Ne znam da li danas i na fakultetu neko tako predaje sa toliko zara. Uostalom kod postojanja interneta i TV pitam se uopšte da li su predavanja iz istorije uopšte više i potrebna.

Sve u svemu otišla  je jedna legenda Treće Gimnazije, izvanredni pedagog stare generacije (koja nece vise nikad biti takva) Fahrudin Isaković.  Uz profesore biologije Ferida Prolica i Sanu Loju, latinskog Selak Josipa, te filozofije, psihologije i logike Despot  Ivu  bio mi je jedan od profesora koji su na mene ostavili najvise utisaka.

Treba napomenuti da je prof. Isaković pored u prosvjeti, poslije agresije na BiH bio angažovan i na drugim funkcijama gdje je koristio svoje široko znanje. Jedan je od najplodnijih pisaca udzbenika istorije za gimnaziju (napisao istoriju za nekoliko razreda gimnazije).

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
20/05/2008 17:38