beats by dre cheap

Subotom o jeziku: Definitivno, nako po bosanski

Iako ne prođe dugo da se ponovo obrem u Bosni, uvijek primjetim neki novi trend, neku novu riječ koja je ušla u modu na radiju i televiziji. Pored već stalno iritirajuće upotrebe suprotnog veznika ali  u rečenicama u kojima nema nikakve suprotnosti (valjda da se postigne nekakav poseban efekat), pored prognoze vremena, koja da nije smiješna, bila bi tragična ( pitam se da li one djevojke u farmarkama, sa mobitelom zakačenim za njih, što se čudno lelulaju ispred karte Evrope, znaju uopšte gdje se koja zemlja nalazi), ovaj put mi je upala u oči upotreba priloga definitivno.

Najmanje u četiri emisije i nekoliko intervjua, intervjuisani su toliko rabili ovu stranu riječ, u cilju postizanja jeftinog efekta i maskiranja svog nevelikog vokabulara. Nisu se neki libili ni da je upotrijebe nekoliko puta u svome kratkom TV nastupu.

Riječi definisati, definicija i definitivno su potekle od latinskog glagola de-finire (de-finitum) što originalno znači ograničiti ( finis, lat. granica).

Pridjev definitivno kod nas se može prevesti kao: konačno, nedvojbeno, nepovratno,-upućujući da nešto što je definitivno, je potpuno tačno i ispravno bez mogućnosti ikakve dvojbe ili promjene. Gledajući etimološki ova riječ se prvobitno vjerovatno koristila za utvrđivanje granica između država, pa bi definisanje značilo konačno utvrđivanje granica, bez mogućnosti daljih promjena.

Ne bi ništa bilo loše u upotrebi ove riječi da njena upotreba ne postaje prekomjerna, odnosno postaje sama sebi svrha. Riječ je ušla i u mnogobrojne svakodnevne izraze, kojima se ističe nečija osobina kao napr. “On je definitivno lud!”, “Definitivno sam zaključila da ovdje nema života!”, “To je definitivno najgori film koji sam gledala!”, itd.

U principu treba izbjegavati strane riječi svugdje gdje postoji dobra zamjena domaćom riječju. Sa pridjevima konačno ili nedvojbeno bi se u potpunosti mogla (“definitivno”) zamijeniti tuđica definitivno.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
14/06/2008 09:22