beats by dre cheap

Visoko pod piramidom

Prije desetak dana sam posjetio Visoko. Bilo je lijepo junsko predvečerje. Grad pun mladosti, u srednjoškolskom centru se okupili maturanti sa roditeljima i prijateljima. Šetajući starom čaršijom naiđoh na pano sa planom grada. Dvije rijeke se sastaju, ali ne piše koja je koja, koja je Bosna, koja je Fojnica. Priupitah grupu mladića, ljubazno mi objasniše, eto sastaju se tu kod mosta, ispod Kožarskog kombinata Visoko.

Pored same rijeke Fojnice obnovljena lijepa drvena džamija, a pogled iz glavne ulice ide direktno na kupolasto brdo iznad grada zvano Visočica, odnedavno poznatije kao Bosanska piramida Sunca. Svašta će nama Bosancima naumpasti, Fantasyland smo mi. Ako je ovo piramida insanskom rukom napravljena, onda ih ima sijaset, jer brda ovakvog oblika ima po Bosni svukuda. Ali eto, neka se narod zabavlja.

Inače je meni Visoko veoma drago mjesto, toliko je tu nekog mira  u toj čaršiji. Prava je to lokacija za glavni grad zemlje Bosne, a eto i bio je središte bosanskih kraljeva. Uz novi autoput cijelo ovo pitomo područje predstavlja najbosanskiji i najcivilizovaniji kraj Bosne.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
14/06/2008 23:02