beats by dre cheap

Nemilosrdna statistika

Dok se već godinama neprekidno stvari vrte u krug, vitalna statistika, ona o živorođenima, mrtvima, oženjenim i udatim, nemilosrdnim ciframa pokazuje sunovrat društva.

Ovdje ću istaći samo jedan podatak koji sam čuo tokom boravka u Sarajevu. Ove godine je u srednje škole u Kantonu Sarajevo upisano 1500 manje djece nego lani. Umjesto lanjskih 5000, upisano je svega 3500!! Iako se donekle može prihvatiti objašnjenje kao ove godine stupaju đaci rođeni ratne 1994, nije mi jasno što se je ratne 1993. rodilo toliko više djece, kad se već od aprila 1992 godine( osam mjeseci ranije) počelo pucati. Izgleda jedino objašnjenje da su se i raja u noćima sa pucanjem i više pucala, ali zašto to nisu radili onda i 1993-te? Predstavnik škola tvrdi da  će se broj od 1500 već iduće godine ponovo vratiti, što znači da se raja 1994. nastavila pucati kao i 1992.

Sve to i nekako, ali odakle onda i toliko smanjenje broja onih koji polaze u osnovnu školu (pogledaj na blogu mostarskih mladih liberala ). Tako neke škole upisuju jednocifrene brojke prvačića, naprimjer ona u Trnovu, upisuje sedam đaka.

Uglavnom kako stvari idu, danas treba potpisati sporazum o odlasku u Evropu, a kod nas su već mnogi otišli bespovratno, a oni što su ostali nemaju šansu da rađaju djecu. “Pukovniku neće imati ko da piše”, nestaće zanimanje vaspitača u obdaništima i prosvjetara od osnovne do fakulteta (kojih ima sve više, za šta li samo služe?), iseljeništvo više neće imati kome da dolazi, već smo postali useljenička zemlja za jugoistočne susjede, pa ćemo to biti još više, da bar neko ovdje živi.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
16/06/2008 09:41