beats by dre cheap

Na sva zvona slave operaciju koja se izvodila prije 60 godina

Nedavno je u Kliničkom centru urađena transplantacija bubrega i rožnjače sa mrtvoga donora čija je rodbina dozvolila presađivanje. Presađivanje rožnjače, inače jedna rutinska očna operacija, je predstavljeno kao medijski događaj, pa je federalna TV na Dnevniku i teletekstu prikazala događaj kao medicinski podvig. Dosta su o tome pisale i novine.

Keratoplastika, ili transplantacija rožnjače, se u Sarajevu na Očnoj klinici počela raditi još krajem četrdesetih godina prošlog vijeka. Imao sam priliku sresti ljude kojima je operacija urađena 1950-te. Istina u to doba se rožnjača uzimala tajno sa mrtvih ljudi i nije se pitala rodbina.

Ova operacija koja je sada urađena na Očnoj klinici je prva urađena iza posljednjeg rata. Problem je nedostatak zakonske regulative, nepostojanje očne banke, organizacioni problemi. U Tuzli je urađeno dosta operacija. Iako je bolje početi ikad nego nikad, ipak predstaviti nešto što se radilo prije šezdeset godina kao veliki uspjeh je zaista mimo svih kriterija.

Napominjem da je i presadjivanje bubrega u Sarajevu radjeno na velikom broju pacijenata. Postojao je i poseban Institut za transplantaciju, koji je vodio prof. Boskovic.

O operaciji keratoplastike i njenom istorijatu vidi na mom blogu Sarajevski medicinari   http://sarajdoktor.blogger.ba/arhiva/2007/03

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
17/06/2008 20:27