beats by dre cheap

Prevara, onako po holandski

Prije dvije-tri  godine je stupio na snagu novi zakon o izdvajanju za zdravstvo. Konzervativna vlada se izborila da svi izdvajaju isto, bez obzira na prihode. Do tada je bilo da izdvajanja u zdravstveni fond idu proporcionalno prihodima.

Jedna od klauzula novog zakona je favorizirala zdrave, odnosno neodlazak doktorima. Taj no claim sistem je omogućavao da onaj ko ne koristi pare iz fonda, dobije na kraju godine natrag i do 250 eura.

Dolaskom nove vlade, koja je sastavljena ko rogovi u vreći, od tri stranke koje nemaju ništa zajedničko, osim želje da vladaju, došlo je do promjene dijela zakona kojim je ukinut non claim član. Tako sad nema vraćanja para zdravima. Međutim uveden je “umjesto toga” (!) novi član, kojim svako mora prvih 150 eura troškova napravljenih tokom godine sam platiti.

Tako sad zdravima nema para natrag, a bolesni moraju ekstra platiti. U novoj vladi je PVDA, inače radnička i sirotinjska stranka (za koju su većino glasale i naše bivše izbjeglice jer im je ona obezbjedila opstanak u Holandiji), i  koja bi se trebala boriti za prava najugroženijih. Sad ispade da je bolje bilo pod onom vlasti gdje su bili liberali (VVD), koji su kao protivnici socijalne države.

Predsjednik stranke PVDA Walter Bos je inače postao jako nepopularan i sve što je obećao uglavnom nije ostvario, a evo kako vidimo ugrozio je situaciju siromašnih i bolesnih nametnuvši sada kao ministar finansija nove namete . Izdvajanja pojedinca za zdravstveno osiguranje su postala nepodnošljivo velika (pojedinac danas za osnovno osiguranje plaća godišnje oko 1300 eura).

Druga prevara je dugotrajni štrajk šofera autobusa, koji traje već sedmicama. Svi se prave ludi, šoferi ne voze, preduzeća ne troše gorivo, vlada ne ulaže pare. Samo su putnici ti koji imaju mjesečne pretplatne karte, ili nemaju, svejedno, koji su izloženi ekstra maltretiranju i troškovima. Sutra se navodno štrajk završava, šoferima će nešto povećati plate, dobiće ih kao da su radili, još uvećane, a oni cijeli mjesec plandovali. Ja čudne li demokratije i države. A mi se radujemo što ćemo u Evropsku Uniju.  

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/06/2008 13:06