beats by dre cheap

I Holandija ima piramidu

Pyramide van Austerlitz Pyramide van Austerlitz

Danas  se otvara restaurirana Piramida Austerlitz. Nalazi se u blizini Utrechta, prema Amersfoortu, na najvišem uzvišenju visine 75 metara iznad mora.

Piramidu su od zemlje izgradili francuski vojnici koji su u Holandiju došli 1795,-te. Oko 17000 francuskih vojnika se na ovom terenu vjezbalo za mogucu invaziju Engleza. Vojska koja je nekoliko godina ovdje boravila, željela je obilježiti svoj boravak, pa je 1804 pod vođstvom francuskog generala Marmonta, radeći u tri smjene za 28 dana napravila ovaj impozantan objekat. Uz piramidu je napravljen i drveni obelisk. Spomenik je trebao da slavi Napoleonova djela. Marmont je htio napraviti kopiju piramide u Gizi, koju je vidio prilikom upada Napoleonove vojske u Egipat.

Samo selo koje je nastalo dolaskom Francuza je 1812 dobilo ime Austerlitz, po mjestu gdje je Napoleon 1805-te nacinio sjajnu pobjedu nad Rusima i Austrijancima. Naziv selu Austerlitz je dao Napoleonov brat.

Prije sto godina je drveni obelisk zamjenjen kamenim. Piramida je bila zapuštena i zarasla u grmlje. Restauracija je trajala sedam godina, a zadnjih dvanaest godina je piramida bila zatvorena za publiku. Sada je napravljen originalni stepeničasti oblik, a strane su zasađene travom.

Vise o piramidi vidi na Provintie Utrecht

Auguste de Marmont, Marshal of France.

Auguste de Marmont, Marshal of France.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/06/2008 08:44