beats by dre cheap

Ruski fudbal po holandskom uzoru

Tijdens het huidige Europees Kampioenschap speelt PwC zich als sponsor van de KNVB en initiatiefnemer van de website cijfersvanoranje.nl spectaculair in de kijker. Een mega illustratie van ruim 1000 m2 met daarop juichende Oranje spelers prijkt op het hoofdkantoor van PwC, gelegen aan de A4 ter hoogte van knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam.  Fudbal je postao jedan od vodećih biznisa, to ne treba posebno isticati. Holanđani, kao i Švajcarci, nemaju baš prirodnih resursa. Tako su i zemlju, koja im je glavni izvor prihoda, morali oteti od mora. Onda su putovali po svijetu trbuhom za kruhom, postali svjetski trgovci broj jedan, trgovali svim i svačim, od bibera do robova. Sad su namirisali da je fudbal super biznis i razvijaju ga maksimalno što mogu.

Svako, i najmanje selo u Holandiji, ima bar jedan travnati fudbalski teren. Ovdje gdje ja živim, imaju četiri buketa igrališta povezanih u nizu od dva do četiri, sve sa prvoklasnom prirodnom ili vještačkom travom i sa osvjetljenjem za noćne treninge. Tako grad od nekih 70 000 stanovnika ima petnaestak prvoklasnih velikih terena, a terena za mali fudbal ima duplo više. Svaki buket terena ima veoma kvalitetne svlačionice, kancelarije i velike kantine za druženje.

Djeca počnu igrati fudbal već od četiri-pet godina. Ona imaju komplet opremu kao i odrasli. Činjenica je da to sve plaćaju roditelji, ono što klub dobija od opštine nije dovoljno. Svaki klub ima čak desetak ili više sastava, od prvoklasne, koja nosi broj jedan, napr. Olimpija 1, koja je veoma kvalitetna, ali opet amaterska, pa do one dvanaeste, gdje igraju trbušasti pedesetgodišnjaci ili još stariji. I svi igraju ozbiljne utakmice sa pravim sudijama.

Tako se od malih nogu stvori veoma široka baza igrača i trenera, koji tokom života prolaze kroz strogu selekciju. Holandija u posljednje vrijeme nema jake timove (osim PSV) jer uglavnom trguje igračima, prodaje ih za velike pare u Englesku, Španiju.

Posebna priča su holandski treneri. Na prošlom Svjetskom prvenstvu čak su četiri holandska trenera vodila četiri različite reprezentacije. Guus Hiddink je jedan od najuspješnijih, koji nakon uspjeha sa Južnom Korejom, Urugvajem, Australijom, evo sada prvi put poslije 20 godina uvodi Rusiju u drugi krug nekog velikog takmičenja. Dick Advocaat je ove godine doveo Sent Peterburški Zenit do osvajača kupa UEFA.

U svakom slučaju biće veoma interesantna utakmica u subotu gdje dva velika holandska trenera igraju jedan protiv drugog.

 Rusija i Holandija su istorijski veliki prijatelji. Postoji i krvna veza između dvije kraljevske porodice. Ruski car Petar je boravio u Holandiji i ono što je tamo video prenio je u svoju zemlju. Po uzoru na holandske gradove napravio je Petrograd, počeo je praviti brodove onako kako to rade Holandjani. Evo sad Rusi igraju fudbal po holandskom uzoru. Da li će učenik biti bolji od učitelja?

Slika uz naslov , ogromni poster na jednoj amsterdamskoj zgradi, prenesena iz danasnjeg De Telegraaf.  

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
20/06/2008 10:39