beats by dre cheap

Volite bližnjeg svog!” ne važi u BiH

Ne mogu a da ne napišem bar nekoliko redaka o sinošnjem uzbudljivom kraju susreta Hrvatska-Turska. Posljednje dvije minute će se veoma dugo pamtiti, ne samo u navedene dvije zemlje.

Iako se objema ekipama može zamjeriti na povremeno dosadnoj i sa puno grešaka protkanom utakmicom, ono što se mora uvažiti je ogromna želja za pobjedom i borba za čast svoje zemlje, u čemu su Turci ipak nadvisili objektivno fudbalski bolju selekciju Hrvatske.

U Bosni Srbi navijaju z Srbiju, Hrvati za Hrvatsku, pa eto ispalo je sad i da Bošnjaci navijaju za Tursku. “Stani malo od Doboja Mujo, i mi konja za trku imamo!”. Identificiranje sa susjednim ili još malo daljim zemljama ne donosi nam ništa dobrog, pokazali su to sinošnji nemiri i tuče u Mostaru, Stocu, Bugojnu.

Možda Belgijanci koji govore holandski (Flandri) navijaju za Holandiju, ali nikad na ulicama Brisela ili Antwerpena nije bilo slavlje, posebno ne rušilačko slavlje, što je Holandija pobijedila. Isto ni u Cirihu, ili Bazelu, gdje govore njjemački, u Lozani gdje govore francuski, ili u Lokarnu, gdje govore italijanski, nezamisliva su slavlja kad pobijedi Njemačka, Francuska, ili Italija.

Ljudi vole zemlju u kojoj žive, ne moraju voljeti susjede koji su druge vjere ili jezika, ali ih poštuju i respektuju. Šta ima zajedničko jedan Banjalučanin sa nekim iz Leskovca ili Pirota, jedan Mostarac sa nekim iz Kutine ili Krapine, ili jedan Goraždanin sa nekim iz Burse, ili Konie. Zar im nisu bliže komšije iz Jajca, iz Konjica ili iz Višegrada. Ako nadođe Neretva ili Drina ili Vrbas, poplaviće i jedne i druge, da ne govorim o zemljotresu ili nedostatku hrane. Treba čekati pomoć iz Samobora, Niša ili Izmira? Šta još treba da se dogodi da ljudima uđe u glavu stara narodna da je komšija često važniji od familije. Komšija je tu, nadohvat ruke, a familija daleko, dok ona dođe, iiihaaj!

 

 

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/06/2008 10:21