beats by dre cheap

Obratimo se pametnoj podsvijesti

Ap Dijksterhuis
 U nedjelju je u emisji "Knjige" (u 11.30) na TV Nederland 1, predstavljena najnovija knjiga poznatog psihologa Ap Dijksterhuis-a “Het slimme onbewuste” ( Pametna podsvijest) . U poprilično debeloj knizi autor iznosi značaj podsvjesti za naše postupke. Na naslovnoj strani je ledeni brijeg, čija samo desetina viri iz vode. Znači ono što izlazi na površinu i što doživljavamo kao svjesno je veoma mali dio onoga čega smo nesvjesni, a što nas vodi kroz život i što odlučuje o našim postupcima. Dijksterhuis je inace svjetsko ime u oblasti psihologije podsvijesti.

Kod biranja kandidata na izborima mnogo je važnija slika kandidata, njegov izgled i percepcija o njemu koju doživljavamo u podsvjesti od sadržajnih i ostalih stvarnih vrijednosti kandidata. Slično je i kod donošenja ostalih odluka, često se rukovodimo intuicijom koja je bazirana na podsvjesti, a ne na činjenicama i realnim podacima.

Takođe smo jako skloni nesvjesnom imitiranju. Djeca imitiraju roditelje, a bračni parovi jedni druge. Tako poslije dužeg zajedničkog života kod ljudi se vide potpuno isti postupci, pokreti, reakicje na nešto. Dakle dijete ne naslijeđuje pokrete i grimase od roditelja, nego ih stiče imitiranjem tokom života.

Autor istice da cesto trebamo postupiti intuitivno i po podsvjesti, jer ona radi za nas i "misli" za nas, a da mi toga nismo svjesni.

Ova emisija "Boeken" (knjige) ce biti reprizirana 27.10.ove godine.

Het slimme onbewuste
 Cijena knjige je 17,95 eura

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/06/2008 20:24