beats by dre cheap

Zemlja sa surovom kontinentalnom klimom

Prenj Mountain, part of Dinaric Alps  Kad god uđem u dućan sa knjigama, novijim ili starijim, i nabasam na enciklopedije, otvorim na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Holanđani zovu Sarajevo takođe i Serajevo. Posebno se u starijim enciklopedijama daje prednost ovom drugom imenu. U opisu glavnog grada BiH, u kome je dat broj stanovnika obično znatno manji nego što ga mi predstavljamo, jer oni računaju samo striktno gradsko područje, obično se kaže da je to jedan od najljepših turističkih gradovau Jugoslaviji (starije enciklopedije), sa starim turskim dijelom, mnoštvom džamija, itd. Onda se obavezno spomene i Sarajevski atentat kao povod Prvom svjetskom ratu. U malo novijim knjigama (onim iza 1985) se naravno spomene i Zimska olimpijada, a u još novijim (onim iza 1995) i stradanje grada tokom srpske opsade.

U opisu Bosne i Hercegovine kao jedne od jugoslovenskih republika, spominje se da je to pretežno planinska zemlja, sa surovom kontinentalnom klimom, da su ravnice samo na sjeveru i uz rijeke i da ima malo obradive zemlje.

Ova mi surova kontinentalna klima, od kako sam to pročitao u jednoj od enciklopedija, često padne na pamet. Drugim riječima imamo hladne zime i vruća ljeta, ponekad u stvari samo zimu i ljeto. Dok nisam došao u Holandiju mislio sam da je tako svugdje. A evo ovdje nema ni prave zime ni pravog ljeta. Dok su u Sarajevu sada prave ljetne vrućine, ovdje je ugodnih dvadesetak stepeni. More je to koje temperira toplinu zraka, pa ni zimi nema onih naših strašnih minusa. Velika je to prednost kod potrošnje energije. U Sarajevu sada vlada prava pomama za klima uređajima koje troše ogromnu energiju, a zimi je takođe velika potrošnja za zagrijavanje. Da ne govorim o onečišćenju zraka koje iz toga proističe, posebno u našim kotlinskim gradovima sa veoma malo vjetra.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/06/2008 08:18