beats by dre cheap

“Oprostite, a gdje sjedi taj gospodin”?

Pozva me nedavno, dok sam sjedio u kafani u Sarajevu, jedan stari prijatelj da mu dođem na posao na kafu. Kaže: "Ja ti sjedim na prvom spratu u toj i toj zgradi." Nisam stigao da ga posjetim i da vidim gdje mi drug sjedi.

Već odavno je kod nas običaj kad pitamo gdje neko radi u banci, opštini ili sudu, da pitamo : “Molim vas gdje sjedi godpodin Sejo Sijedić?” Namještenici, službenici, administrativni radnici, ćate, pisari, oni koji rade poslove sa papirom, oni obično znači nisu namješteni da rade, nego da sjede. Ljudi su to ozbiljno shvatili pa mnogi ne pomiču zadnjicu kad im neko dođe nešto da ih pita.

Naravno da se šalim, nije ni sjediti nimalo lako cijeli dan, od toga se dobija prostata, hemoroidi, krivi se kičma, raste stomak, tanje se noge.

Iako je uvođenjem kompjutera sjedeći rad u nekim branšama postao još sjedećiji, ipak se u mnogim poslovima više ne može, a često i ne smije sjediti. Tako ovdje u Holandiji nema više da službenik u banci ili pošti sjedi za šalterom, oni stoje za pultom. Pred mušterijom se mora stajati. Onaj koga vide da je sjeo kao prodavač, frizer, konobar, itd., tome tu nema više posla. Ne plaća se za sjedenje nego da se radi, ako nema mušterija ima da se mete i čisti.

I u mnogim drugim zanimanjima sjedenje je svedeno na minimum. U skladu sa tim kancelarije u kojima se mora ponekad sjesti da se nešto napiše su jako skučene i skromne. Nema više velikih biroa ni šefovskih fotelja. I doktori  sve rjeđe sjede, nije njihovo da pišu , ima ko će, ko je mnogo manje plaćen, oni imaju da guraju svijetu optičke cijevi za pregled, razne skope (bronhoskope, gastroskope ...), da gledaju šta ima u insana unutra. A zapisati je lako. Ni profesori ni učitelji nemaju više klasične zbornice sa udobnim foteljama. U mnogim osnovnim školama je zbornica luksuz, ima mala kantina na kraju hodnika da se na brzinu popije kafa.

U svakom slučaju biće posla za one koje liječe vene na nogama.    

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/06/2008 12:42