beats by dre cheap

I guske žive u entitetima

Sinoć, biciklajući svoju omiljenu turu, naiđoh na tri kolonije gusaka. Prvo je bila grupa bijelih, nekih pedesetak, koje inače godinama ovdje žive. Vlasti održavaju skoro uvijek isti broj, na taj način da povremeno određeni broj gusaka pošalju u Francusku. Tamo su ludi za guščijim džigaricama. U Holandiji je inače zabranjen lov na divlje guske tokom cijele godine, u Francuskoj nije.

Do ovih bijelih je povelika grupa nekih crno-bijelih, koje nisam prije viđao. Oni dijele entitet sa bijelima, nema nikakve granice među njima, ali se ne miješaju. Vozeći malo dalje na jednom polderu (livadi) okruženoj vodom, naiđoh na ogromnu koloniju, od nekih 150 pirgavih gusaka. Tih pirgavih je, inače u zadnje doba sve više. Ove su guske imale potpuno odvojen entitet sa vodenom granicom od ostalih. Među njima je bila i jedna bijela, valjda da se zna da po zakonu sve guske imaju ista prava.

Nisam ponio aparat velike rezolucije, a morao sam slikati iz daljine. Kad se približim guskama onda one reaguju jedinstveno, sve u isti čas i na isti način na moj pokret okrenu glavu i zastanu u istoj poziciji. Kao da neko upravlja njima daljinskim upravljačem. A kad malo jače mahnuh rukom, ona velika grupa se kompelt diže u zrak, valjda stigla naredba da napuštaju zemlju.

Sve me ovo podsjeti na jednu zemlju sa entitetima i guskama u njima što okreću glavu onako kako im neko iz daljine poručuje.

Na Wikipediji nadjoh sve tri sorte gusaka. Razlikuju se po izgledu, a sve su prave guske. 

Sneeuwgans 

Grauwe gans 

Kolgans

Kolgans
Grauwe gans
Sneeuwgans

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
27/06/2008 09:14