beats by dre cheap

Holanđani poslušali druga Tita

  

U svom istorijskom govoru u Splitu 1962 drug Tito (vidi ovdje) se osvrnuo na negativne pojave u partiji, te na pojavu nacionalizma unutar pojedinih republika, koji je pokazivao tendencu razbijanja zajedničke zemlje. U istom govoru Tito se osvrnuo na pojavu razbacivanja i trošenja para na luksuzne stvari i na bogaćenje pojedinaca. Njegov govor je našao odjeka u građevinarskoj praksi, pa su u to doba pravljeni sasvim racionalni, jednostavni stanovi. Sarajevsko naselje Grbavica koje se pravilo tih godina je primjer kako je prostor maksimalno iskorišten, ulice uske, zgrade zbijene, a stanovi su namješteni najskromnije, većinom bez lifta, grijanja, čak i sa ograničenim brojem utikača za struju.

Međutim kad pogledam holandske stanove napravljene u tom dobu, onda su ovi sarajevski luksuzni  prema holandskim. Naime u sarajevskim su postojala normalna stubišta, prostrane sobe, dupli prozori, parket, (iako nije bio lakiran), zatim kade u kupatilima, itd.

Holandski socijalni stanovi su većinom pravljeni kao galerije stanovi, ulazi se dakle sa spoljnjih terasa. Tako kad kročite iz stana odmah ste izloženi vjetru i kiši, a pored toga vam je stalna promenada pored spavaće sobe i kuhinje. Stanovi u prizemlju su odmah na zemlji, što kod nas nigdje nije bio slučaj. Mnogo je stanova bez dvostrukih prozora, kada  za ležanje je misaona imenica (kupatila su često veličine 1x1 metar). Čak je i prekrivač WC šolje nedostajao, bile su samo one “naočale” da se na njih sjede, bez poklopca kompletne šolje. Da ne govorim o nevjerovatno malim spavaćim sobama, tankim zidovima bez ikakve zvučne izolacije. U većini stanova je betonski pod, pa ga stanari  moraju sami prekriti itisonom, ili parketom (laminatom). Česti su prozori koji se uopšte ne mogu otvoriti, pa samim tim ni otvarati izvana.

Izgleda da su Holanđani više poslušali druga Tita nego sami Jugosloveni, ili je truhli kapitalizam gledao da uštine radničkoj klasi gdje je god mogao.

 

 

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
28/06/2008 09:01