beats by dre cheap

Nedjeljom o botanici: Lavanda opojnog mirisa

  

Lavanda (Lavandula anguistifolia) je biljka koja kod nas raste u Hercegovini, a u Hrvatskoj u Dalmaciji. Rodu lavande pripada oko 25-30 vrsta. Posebno je Hvar poznat po velikim ljubičatim poljima lavande. Lavanda ima eterično ulje karakterističnog mirisa koji privlači pčele. Poznat je med od lavande. Eterično ulje ima antiseptičku vrijednost pa se koristi  u izradi antiseptičnih sapuna a zbog lijepog mirisa se koristi u izradi parfema. Osušena biljka se u kesicama stavlja u ormare sa odjećom da tjera moljce. Takodje se stavlja u jastuke jer se smatra da miris lavande povoljno djeluje protiv nesanice

.Zbog svega ovoga biljka ima i ekonomsku vrijednost i gaji se na farmama. Kod Hrvatske Kostajnice ima velika farma lavande. U Evropi je posebno Provansa poznata po velikim poljima lavande koja se uzgaja u komercijalne svrhe. Izdvojeni su i hibridi koji sadrze vise ulja.

U medicini se koristi ulje, infuzum, čaj i med od lavande. Ulje se koristi za mazanje kod ujeda insekata, kod opekotina i kožnih bolesti (akni naprimjer). Ulje se takodje koristi kod glavobolje, za inhalaciju ili kada se namažu slijepočnice, ili za relaksaciju kod nervne napetosti. Lavanda je odavno nasla primjenu u kulinarstvu, posebno u francuskoj kuhinji. 

U Holandiji lavanda raste kao ukrasna biljka u vrtovima. Njen list kad se protrlja među prstima miriše cijele godine, a biljka je sada u punom cvatu. Juče pored jedne zgrade za starija lica naslikah ove pčelama napadnute zasade lavande. Ove godine kao da biljka ima posebno intenzivnu plavoljubičastu boju.

Više o lavandi na engleskom vidi Lavender  a o njenim ljekovitim svojstvima vidi lavanda

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/06/2008 11:12