beats by dre cheap

Umro Adil-beg Zulfikarpašić

 
U Sarajevu je sinoć nakon duge bolesti preminuo Adil-beg Zulfikarpašić, osnivač Bošnjačkog instituta u Cirihu i u Sarajevu. Adil-Beg je potomak aristokratske bošnjačke fočanske porodice, njegov otac Husein-beg Zulfikarpašić je bio jedan od najbogatijih ljudi u Bosni, i jedan od organizatora otpora austrijskom osvajanju Bosne i Hercegovine.

U drugom svjetskom ratu Adil-beg je bio istaknuti član partizanskog pokreta, a odmah iza rata i ministar u vladi BiH. Međutim zbog neslaganja sa tadašnjom politikom, napustio je ministarsko mjesto i emigrirao iz zemlje. Adil-beg je stekao veliko bogatstvo kao vlasnik banke u Švajcarskoj. Veliki dio novca je potrošio na izgradnju Bošnjačkog instituta , ogromne zgrade u centru Ciriha. U njoj je izgradio jednu od najvećih biblioteka u kojoj su bile knjige štampane na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Neke od  knjiga su veoma stare i imaju ogromnu vrijednost. Pored knjiga sakupljao je i slike naših najboljih slikara, pa je institut imao nekoliko galerija sa najvrednijim slikama bosansko-hercegovačkih umjetnika. Poslije rata Adil-beg je prebacio Institut u Sarajevo, u novu zgradu preko puta Katedrale. U prostorijama Instituta, pored velike biblioteke i nekoliko galerija slika, se održavaju i značajne kulturne manifestacije. Institut je izdavac mnogih knjiga.

Adil-beg se u emigraciji bavio politikom i bio je istaknuti predstavnik evropskih liberala. U Bosni je bio jedan od suosnivača SDA, ali je zbog neslaganja sa Alijom Izetbegovićem napustio stranku i osnovao Muslimansku Bošnjačku Organizaciju, MBO, koja se, kada je Adil-beg odlučio da se povuče iz politike, iza rata ugasila.

Dženaza rahmetli Adil-begu  ce se obaviti u srijedu, a biće ukopan u dvorištu Instituta, gdje je od ranije podigao sebi turbe.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/07/2008 09:46