beats by dre cheap

U akšam uz Kovače

Kovači su dio moga djetinjstva. U blizini je stanovala moja tetka, a ja sam volio da se spustim niz Kovače i prođem iza Telala pa preko Šeherćehajine ćuprije na drugu stranu Miljacke. Prekjučer sam imao popodnevnu pauzu pa sam prošetao Kovačima. Izniklo je podosta novih hotela, onih malih, kao u Parizu ili Istambulu, svi su lijepo uređeni i nose neka egzotična imena.

Stara pekara kod Mahira neprekidno radi, uz nju vozilo za kućnu dostavu poznatih pica sa suhim mesom. U njenoj blizini tapetarska radnja. Ulazim i pitam za popravku roletni, još su mi od rata izbušene od metaka iz Nedžarića. Nekadašanje Čengino skladište građevinskog materijala je napušteno, oslobođen ekskluzivan prostor za novu gradnju, priča se kako će tu biti rezidencija visokog vjerskog službenika.

Kroz šehidsko mezarje protiče bistri potočić, dvije djevojke se slikaju ispred mezara Alije izetbegovića. Sunce na utoku negdje tamo iza Huma, osvjetljava prozore obnovljenih i uljepšanih starih bosanskih kuća.Pored jedne takve kuće koja graniči sa mezarjem prolazi zgodna djevojka u mini suknji. Onima koji leže u zemlji nasilno je prekinuta mladost, tuga je da ne mogu vidjeti ni doživjeti ovu ljepotu ljetnjeg akšama na Kovačima.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/08/2008 11:49