beats by dre cheap

Kongres intelektualnog iseljeništva

Drugi kongres B-H naučnika “iz zemlje i svijeta” otvoren je juče u Avazovom Radon plaza hotelu. Kongres okuplja istaknute bosansko-hercegovačke naučnike iz zemlje i iseljeništva, a cilj mu je razmjena iskustava i povezivanje naučne misli između “domaćih” i “iseljenih” bosanskih i hercegovačkih mozgova. Tako je objavljeno da na konresu prisustvuje oko 400 učesnika, a oni će podnijeti referate iz raznih (skoro svih) oblasti nauke.

Prije dvije godine je organizovan Prvi kongres. Organizator je bilo, kao i sada, Ministarstvo za nauku Kantona Sarajevo. Karakteristična je mnogo manja medijska zastupljenost ovoga kongresa, nego onoga nego prije dvije godine. Tada je grad bio izlijepljen ogromnim posterima sa fantastičnim slikama projekcije nauke izvana u Bosnu i Hercegovinu. Tada su potrošene i velike pare jer je većini učesnika bio plaćen put, avionska karta iz Amerike ili Australije, a bio je I besplatan smještaj u gore pomenutom tek otvorenom hotelu. Ove godine su samo izabrani imali privilegiju da dođu o trošku Kantona, odnosno Sarajlija.

Kantonalna televizija i ove godine daje veliki publicitet skupu. Da li to ima veze sa izborima, (kao i prije dvije godine), te popravljanjem imidža kantonalnih vlasti, o tome bi se moglo govoriti. Činjenica je da ovakav multipliciran kongres može povezati naše ljude od struke I nauke, ali prevelika rasplinjenost na sve oblasti nauke teško da može rezultirati konkretnim projektima i rezultatima.  

  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
29/08/2008 08:20