beats by dre cheap

Rakovica, centar bivše Jugoslavije

Selo Rakovica, dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, bijaše kako je neko izračunao, centar bivše Jugoslavije. Otuda i restoran kraj puta za Kiseljak, koji je nosio takvo ime, a danas se zove “Centar Bosne i Hercegovine”. Nekada je kompletan saobraćaj iz Sarajeva za sjever Bosne i za Zapadnu Evropu išao kroz ovo selo, pa su bile učestale saobraćajne nesreće na dionici do Kiseljka. Put se od Rakovice vijugavo penje ka Kobiljači, na kojoj je u ratu bila granica između srpske i hrvatske vojske. Danas je tu granica između Kantona Sarajevo I Srednjebosanskog kantona. Kiseljak je bio povezan stalnom linijom gradskog saobraćaja, autobusi su išli svaki sat. Sada se Kiseljak okrenuo od Sarajeva i usmjerio ka Vitezu i Travniku, pa bolesnici umjesto u mnogo bližu i veću sarajevsku bolnicu, idu u bolnicu u Novu Bilu, ili u Travnik.

Selo, koje je svoje ime dobilo po rakovima koji su živjeli u potoku koji teče iz Zenika, je danas centar široke doline sa nekoliko zaseoka, u stvari prigradsko naselje poznato prije svega po velikom broju vikendica. U posljednjem ratu srušena džamija sa desne strane puta zamijenjena je novom sa lijeve strane puta, u samom centru mjesta. Tu se sada pravi I trgovački centar. Iznad Rakovice su kantonalne vlasti napravile moderan centar za odvikavanje od narkomanije. U Gladnom polju je bio veliki voćnjak jabuka, a danas je to područje zatrpano različitim skladištima i trgovinama.

Tlo u Rakovici je glineno i slabo rodno,a mjesto pati od nedostatka vode. U toku je izgradnja vodovoda. Očekuje se da će sredinom iduće godine Rakovica dobiti vodu iz gradskog vodovoda sa Ilidže.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
30/08/2008 08:32