beats by dre cheap

Ne lipši magare, dok ti priznamo diplomu

Prije dvije godine na Kongresu B-H naučenjaka jedno od glavnih pitanja koje su postavljali naši studenti, diplomci na stranim univerzitetima, je bilo kada će njihove diplome biti priznate u BiH. Jučer na Forumu mladih Drugog kongresa B-H umnih glava, je ponovno to pitanje bilo jedno od glavnih.

Iako je u međuvremenu usvojen Zakon o visokom obrazovanju, u kome stoji da će diplome priznavati Agencija za priznavanje diploma, u praksi je ostalo sve isto. Ta Agencija nije ni formirana. Džaba diplome sa Harvarda, Oksforda, Kembridža, ništa to ovdje ne vrijedi. Diplome treba lijepo predati na fakultet ili višu školu, lijepo platiti nekoliko stotina maraka,  pa će onda svjetski poznati kadrovi koji su prije nekoliko godina šljegli i preko noći odradili doktorate, e te će hadžije reći kako nigdje nema takvih fakulteta kao u Sarajevu. Sve je to tamo negdje da te bog sačuva,nemaju oni tamo anatomija ni matematika na kojima se ostaje po nekoliko godina, oni tamo to završe u roku, pa kako mogu ti fakulteti biti dobri. Programi se jednostavno ne slažu i ono od tamo se ovdje ne pika.

Kao da fakultet nije samo prvi korak u struci i nauci, mjesto gdje se ne bubaju napamet Markovi konaci i Španska sela, nego mjesta gdje se budući intelektualac nauči da misli i da zna gdje će naći znanje, kako će proizvesti nova saznanja i kako će to objavljivati i komunicirati sa ostalima. Posebno će se oni naučiti da budu skromni i oprezni sa svojim znanjem i da ga u svojoj bahatosti ne iskoriste pogrešno i naprave veću štetu nego korist ljudskom i životinjskom zdravlju, ekonomiji i ekologiji, moralu i nacionalnoj kulturi. A upravo to fali našem okamenjenom visokom obrazovanju.

Naši Harvardovci će i dalje nailaziti na zatvorena vrata, curik natrag okle ste i došli, nisu ovi prostori za vas, slabe su te vaše škole,  svakako vas nije bilo kad je ovdje grmilo i gorilo.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
30/08/2008 11:22