beats by dre cheap

Fibromialgija – čudna reumatska bolest

Već nekoliko godina fibromialgija je hit među doktorima reumatolozima. Iako je takozvani mišićni reumatizam pod raznim imenima poznat od ranije, ipak se naziv fibromialgija probio zadnjih desetak godine, uglavnom zahvaljujući američkim reumatolozima.

Oni su opisali sindrom koji se sastoji iz velikog broja simptoma koji se pored mišića i zglobova ispoljavaju i na drugim organima i sistemima. Karakteristan za fibromialgiju je bol na mjestu gdje se mišići hvataju za kosti, kao i bol u ovojnicama (fascijama) mišića.  Tako se na tijelu na karakterističnim mjestima mogu napipati čvoraste bolne tačke.

Pored mišića mogu postojati bolovi u grlu, hronična upala nosa , iritabilno debelo crijevo, glavobolje, itd; a pored toga i psihičke promjene kao što su nesanica, slaba memorija, depresija, brzo zamaranje i stalni osjećaj umora.

Uzrok bolesti nije poznat, pa se tako luta i sa terapijom. Smatra se da bi uzrok mogao biti u mozgu, to jest u nedostatku enzima serotonina, ciji je nivo smanjen i kod depresija. Sličan fibromialgiji je i sindrom takozvanog hroničnog umora, mada se ni ova bolest ne može jasno definisati i mnogi je ne priznaju kao bolesno stanje. Kod obje bolesti ne postoje testovi niti nalazi koji bi potvrdili dijagnozu, uobičajeni nalazi krvi i urina su obično normalni.

U terapiji fibromialgije se pokušava sa raznim sredstvima, od običnih lijekova protiv upale i bolova, do psihofarmaka. Takođe se preporučuje liječenje fizikalnim metodama, toplinom, masažama, akupunkturom itd. Iako bolest ne ostavlja trajan invaliditet, ipak izaziva veoma velike tegobe i nesposobnost za rad.

Više o fibromialgiji vidi ovdje

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/09/2008 08:58