beats by dre cheap

Čudna biljka - čuvarkuća

Na mom balkonu u Sarajevu raste čuvarkuća. Pošto često nikoga nema u stanu, sve ostale biljke uginu jer se ne zaljevaju redovno. Čuvarkuća ostaje uvijek živa. Otuda joj i latinsko ime –sempervivum (uvijek živa), a i kod nas se negdje zove vazdaživ.

Ova biljka spada u srodnike kaktusa, zapravo agave, koja nam je poznata kao veliki kaktus koji raste u Dalmaciji. Na latinskom  se ovakve biljke nazivaju i suculentae, jer imaju sposobnost da kao spužve sakupe u sebe svu raspoloživu vodu. Razmnožava se  vegetativno, pa se iz starih rozeta razvijaju sve nove i nove. Baš kao i agava i čuvarkuća izbaci povremeno stabljiku sa ružičastim ili crvenim cvijetom. A nekad ne cvjeta godinama.

Biljka je porijeklom iz Meksika, i i izvorno je stanovnik stjenovitih obronaka visokih planina. Zato je sposobna da podnese veliku hladnoću i sušu. U njenim listovima su pravi rezervoari vode.

U mnogim vrtovima raste kao ukrasna biljka, ne traži skoro nikakvu njegu. Raste i na krovovima kuća, gdje je često namjerno posade. U mnogim narodima vlada mišljenje da ova biljka štiti kuću od gromova, i uopšte vještica i zlih duhova. Odatle joj i ime – čuvarkuća, ali i gromovka. Zato i holandsko ime biljke donderblad, a zove se još i huislook. Još je Karlo Veliki rekao da svaka kuća na svom krovu treba imati čuvarkuću.  U slučaju požara ona zbog velikog sadržaja vode u listovima umanjuje brzinu širenja požara.

Biljka je poznata i po ljekovitim svojstvima. Njeni se listovi i sok koriste za vanjsku upotrebu u slučaju upala kože, upaljenih ranica,opekotina,  čirića i afti u ustima (pravi se dekokta za ispiranje usta). List se oguli od opne (koja je poput celofana) i stavi se na mjesto ranice ili čira. U narodu je posebno cijenjena kod upale uha, kada se njen sok ukapava u oboljelo uho. Neki preporučuju i čaj od suhih ili svježih listova. Uopšteno se misli da hemijske tvari u ovoj biljci ubrzavaju razmjenu materija. O ljekovitim svojstvima vidi više ovdje

Slika uz tekst je uzeta sa holandske wikipedie (licenca o slobodnom kopiranju)

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
14/09/2008 10:01