beats by dre cheap

Vrijeme je od tikava (i tikvana)

Cucurbita pepo, je latinsko ime za tikvu. Na holandskom se tikva zove pompoen (čita se pompun). Tikve su kao i krompir porijeklom iz Južne Amerike i u Evropu su uvezene u šesnaestom stljeću. Indijanci su tikve uzgajali i jeli mnogo ranije, a smatra se da je biljka postojala još kojih 8000 p.n.e. Tikve i krastavice su bliski srodnici i pripadaju istoj familiji. Tikava ima raznih vrsta i rasa. Kod nas su najpoznatije aconsquash zimske tikve, okrugle tikve, zelene kore, srednje veličine koje se uzgajaju po baštama, njivama i u kukuruzištima. One ne zahtijevaju nikakvu njegu i koriste se uglavnom za ishranu stoke. Svoje vriježe rašire daleko, a one se i penju po drveću i grmlju. Na hladnom i tamnom mjestu zbog debele kore mogu ostati a da ne istruhnu do duboko u zimu.

Courgette ,kod nas se zovu sakriske, ili tikvice, su manje tikve čiji duguljasti plod liči na plod krastavice.  Porijeklom su iz Francuske , u italiji se zovu zucchini, u Americi squash. Koriste se puno u kulinarstvu, u Bosni često za punjenje u dolmama skupa sa paprikama i paradajzom. U posljednje vrijeme moderno je poprečne isječene peći na roštilju.

Velike tikve (Cucurbita maxima), bundeve, mogu narasti i do 1 metar u prečniku i težiti nekoliko desetina kilograma. Njihovo meso se peče i jede. Nešto manje su Hokaido, japanske tikve, koje imaju odličan ukus i čiji se komadi mogu peći u magnetronu.

Tikve su dosta zastupljene u meksičkoj kuhinji, a courgette u francuskoj i italijanskoj. Postoji niz recepata za pravljenje tikava, torte od tikava itd. Jela su malo kalorična I koriste se u dijetama za mršavljenje.

Košpice tikava i ulje iz njih imaju ljekovita svojstva. Tako je najpoznatija upotreba košpica kod bolesti prostate. Ranije su kospice skupa sa omotacem uzimane protiv crijevnih parazita (pantljicare).Kod nas su se košpice od tikve pekle i prodavale u papirnim fišecima, na utakmicama, pred kinima itd. I danas mnogi pred graničnim prelazima prodaju košpice onima koji odlaze iz Bosne, da ponesu u svoje nove zemlje zdravu i ljekovitu hranu iz domovine. Mnogi već imaju makar najmanje jednu tikvu u gepeku, za tikvenicu, jer takvih tikava “nema tamo”.

Ko djeca smo tijelo tikve koristili da pravimo ljudsku glavu u koju smo ložili vatru. Nismo imali pojma da je to običaj u Americi, praviti lampione od tikava,  za vrijeme strašnog dana Holloween-a. Kako im je došlo strašno, mogli bi svaki dan paliti šuplje tikve, ali  stvarnost ostaje mnogo strašnija.

Plodovi tikve se koriste u dekoracijama (vidi sliku na dnu, prenesenu sa Wikipedije), u jesen se po selima dekorišu ulazi u kuće.

Tikva se često koristi u metaforama za izražavanje glupe i šuplje glave. Tako se onome ko je glup kuca u glavu da se vidi je li šuplja kao tikva. “Ko s đavolom tikve sadi, same mu se od glavu odbijaju”, je narodna poslovica kojom se pokazuje da ulaziti u biznis sa pokvarnim čovjekom znači dobiti po glavi. U Banatu kad hoće da vide Beograd, Banaćani se penju na bundevu. Tikvani su glupi ljudi, a tikvenjuša je mnogima najdraže bosansko jelo od tikve.

Geverfde pompoenen

Geverfde pompoenen

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/09/2008 09:27