beats by dre cheap

Siva čaplja – šega ptica

 

Blauwe reiger

Tokom kratke šetnje jučer predvečer naiđoh na sivu čaplju. Pustila me je da joj priđem sasvim blizu, na nekoliko metara, a onda je uzletjela. Uspio sam je uslikati u letu.

Siva čaplja ( lat. Ardea Cinerea, holandski Blauwe Reiger) je velika ružna ptica, izgleda ko klošar u sivom kaputu. Visoka je i vitka, dugih tankih nogu, teži oko dva kg, visoka je oko 90 cm, i ima raspon krila skoro dva metra.

Nekada, uglavnom sasvim divlja ptica, koja je prezala od svega i svačega, je u Holandiji postala stanovnik gradova, i prilagodila se čovjeku. Od 1990 je potpuno zaštićena zakonom i broj parova koji u Holandiji lijegu mlade je oko 10000 i po tome je Holandija na prvom mjestu u Evropi. Usporedbe radi u Sloveniji je samo oko 500 parova. Ranije je čaplja bila lovljena i proganjana, bila je ukusan zalogaj na trpezi evropskih grofova i vladara..

Ptica živi uz kanale i jezera,  u nekim zemljama i uz brze rijeke (gdje se hrani pastrmkama). Ženka polaže jaja na visoko položena gnijezda na visokom drveću, a o mladima se staraju oba roditelja.  Čaplja se hrani  ribama, insektima, glistama, miševima, žabama, mladim pticama. Može veoma dugo stajati pored vode, ili u vodi, potpuno nepomično. Kada primjeti plijen strelovitom brzinom ispruži vrat i u trenutku uhvati ribu ili miša u kljun. Onda ga okrene i proguta cijelog. Zanimljivo je kako ptica proračuna prelom svijetlosti koji nastaje na površini vode, tako da je on ne zavara da promaši cilj.

Čaplje su postale stanovnici holandskih gradova. U Amsterdamu se cijele kolonije pare i legu jaja i izliježu mlade na visokom drveću. O njihovom životu u glavnom gradu je snimljen zanimljiv dokumentarac ( Marc van FuchtSchoffies ). Autor filma je nakon dugogodinjeg posmatranja bio iznenađen činjenicom da su amsterdamske čaplje postale iste kao i Amsterdamci. Vole više useliti u tuđe gnijezdo, nego graditi vlastito, i vole se hraniti ostacima brze hrane, nego da idu u lov. Osim toga nije im strana ni razmjena partnera.

Mali broj ptica ostaje zimovati u Holandiji, veći broj seli na jug. Jaka zima zna prepoloviti populaciju čaplji. Zaleđena voda i snijegom prekriveno tlo u potpunosti prekidaju mogućnost ishrane. Zato se za one ptice koje ostanu u Holandiji, za vrijeme jake zime organizuje nadohranjivanje.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/10/2008 09:46