beats by dre cheap

Manifestacije u korist ranog otkrivanja raka dojke

   
 
Ovaj vikend je u mnogim gradovima posvećen borbi protiv raka dojke. Između ostalih manifestacije su u subotu održane u Zagrebu i Beogradu. U Den Hagu je prekjucer na  godisnjoj Pink Ribbon gala veceri sakupljeno preko 300000 eura. Mjesec okotobar je proglasen mjesecom borbe protiv raka dojke.

U Holandiji od raka dojke umre godišnje oko 3500 žena. Broj umrlih se posljednjih godina smanjuje, zahvaljujući besplatnom mamografskom preventivnom pregledu žena od 50-70 godina starosti, koji se obavlja svake dvije godine. Zbog opadanja mortaliteta, rak dojke nije više od svih malignih tumora, najčešći uzrok smrti. Pretekao ga je rak pluća. U Hrvatskoj umre godišnje oko 900 žena od ove opake bolesti.

I u BiH je bilo akcija prikupljanja sredstava za nabavku mamografa za ranu dijagnostiku, i one su uspješno završene u Sarajevu i u Tuzli.

Na slici uz naslov (preneseno sa galerije B92), sa specijalne Tv emisije "Dizanje svijesti" sa Trga Republike, dobrovoljci na modelu pokazuju kako treba uraditi samopregled dojke.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/10/2008 20:07