beats by dre cheap

Kako ne treba pisati

Kako ne treba pisati o nečijoj smrti pokazao je akademik Muhamed Filipović. Naiđoh slučajno na njegov osvrt na smrt njegovog poznanika, možda i prijatelja, Banjalučanina Tomislava Ladan-a, koji je nedavno umro u Zagrebu.

Ne ulazeći u neosporne kvalitete ovog stručnjaka za jezik, kao ni u to kako se u našem društvu ne cijene prave vrijednosti ljudi, ipak začuđuje način na koji akademik piše o njegovoj smrti. On piše o svemu i svačemu, zapravo puno o sebi, te svom sinu Nenadu (kojega kao genija poredi sa preminulim profesorom), o ovome i onome, a najmanje o preminulom profesoru, njegovim referenacama i konkretnim zaslugama.

Evo samo jednog citata,  a ostatak pročitajte i sami.

Ja sam otišao na studije u Beograd i potom u Zagreb, Tomislav je završio gimnaziju i otišao na studije u Sarajevo gdje je, kao i svaki izuzetan talenat i čovjek koji misli svojom glavom, doživio nešto što ne mimoilazi izuzetne ličnosti. Nisu mu dali na univerzitet (sudbina mog sina Nenada me podsjeća na Tomičinu), jer je svojim znanjem i sposobnostima rušio sve kriterije, uzdižući ih do stupnja kojeg nisu mogli pratiti ljubimci raznih profesora, amidža, daidža i komiteta.

Cjelokupan tekst vidi http://www.nezavisne.com/kolumne/vijesti/29920/Umro-je-jos-jedan-veliki-Banjalucanin.html

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/10/2008 20:58