beats by dre cheap

Bez operacije savladati rak pluća

Prije nekog vremena upoznao sam čovjeka kome je prije deset godina u Holandiji dijagnostikovan rak pluća ( u stvari pravilnije je reći rak bronha). Naš zemljak je proveo cijeli rat u Sarajevu, boreći se na raznim bojištima, da bi se godinu iza prestanka rata priključio familiji u Holandiji. Prilikom rutinskog pregleda pluća, koji je obavezan za novoprispjele useljenike iz zemalja van EU, konstatovano mu je da ima “sjenu na plućima”. Dodatnim pregledima se ustanovilo da ima vrlo malignu formu raka bronha, takozvani karcinom malih stanica (mikrocelularni  karcinom). Ova forma raka je sastavljena uglavnom od sitnih malignih ćelija, sa vrlo malo vezivnog tkiva, tako da se ćelije vrlo lako odvajaju u limfnu i krvnu cirkulaciju te se stvaraju udaljene metastaze. Zbog toga se ovaj rak i ne operiše, jer se već po njegovom otkriću smatra da postoje metastaze. Čovjek o kojemu je riječ nije imao nikakvih simptoma, ni sa strane pluća, ni sa strane drugih organa.

Naš zemljak je podvrgnut specijalnoj hemoterapiji u nekoliko navrata. Nakon hemoterapije promjena se povukla i evo već dest godina nema tragova bolesti (kuc-kuc u drvo).

Njegov ljekar, specijalista za plućne bolesti, mu je rekao kako pored njega on ima još jednog pacijenta koji je preživio ovaj izuzetno maligni oblik tumora.

Doseljenici iz zemalja trećeg svijeta i iz Istočne Evrope se nakon useljenja u Holandiju rendgenski pregledavaju nekoliko puta. Cilj tih pregleda je pravovremeno otkrivanje tuberkuloze i spriječavanje njenog širenja u Holandiji. U ovom slučaju ovaj pregled je čovjeku spasio život.   

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
09/10/2008 09:28