beats by dre cheap

Višegrad i Višegradska kapija

Cultuur
Mehmed Pasa Sokolovicbrug in Visegrad
Land: Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
UNESCO Regio: Europa en Noord-Amerika
Criteria: ii,, iv
Inschrijvingshistorie
UNESCO volgnr. 1260
Inschrijving: 2007
UNESCO-werelderfgoedlijst
Na Google Earth kliknuh na lokaciju grada Višegrada i ispade kratak zapis o Višegradu, na holandskom jeziku. Ima tu i nekoliko slika, na jednoj stoji samo Višegrad, republika srpska. Hajde eto i to, al ima i nekoliko malih sličica, a što je najveća šega ima i slika kapije iznad Kovača (u Sarajevu), i ispod nje piše Višegradska kapija. Vidim da je autor zapisa neki Holanđanin, koji pojma nema, pa je stavio sliku Sarajeva pod Višegrad. Osim toga ova kapija na Vratniku i nije Višegradska kapija, nego Vratnicka kapija (otud i naziv Vratnik).

E sad druga je stvar što ja stvarno ne znam šta znači Višegradska kapija, je li to kapija više grada (što mi je logično, jer se ona iznad Bijele Tabije na krajnjoj istocnoj tačci Vratnika), ili je to kapija na putu prema Višegradu (što je takođe tačno, ali je Višegrad preko sto kilometara daleko i do njega ima još mijesta, naprimjer Pale, Rogatica, Goražde)'

Sliku Visegradske kapije vidi ovdje. Sliku Vratnicke kapije vidi ovdje. Slika Visegrada prenesena sa holandske Wikipedije. Uz sliku je i link na UNESCO-ovu listu kulturne bastine, gdje je Visegrad (most M. P. Sokolovica) upisan pod brojem 1260.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/10/2008 16:10