beats by dre cheap

Prisilne neuroze – poslastica psihoanalize

U Holandiji oko 400000 ljudi ima psihičke smetnje na bazi takozvanih prisilnih radnji (dwangneurosen). U većini slučajeva radi se o lakšim poremećajima, a u nekim slučajevima čovjek je toliko opsjednut nekim radnjama, da mu praktični život postaje nemoguć. Obično govorimo o opsjednutosti prisilnim mislima (obsesije), ili prisilnim radnjama (kompulzije), ili i jednim i drugima (opsesivno kompulzivni poremecaj).

Najblaži oblici spadaju još u domen “normalnog” a ispoljavaju se u pretjeranoj pedanteriji. Blaži oblici se ispoljavaju prekomjernim ponavljanjima nekih radnji, uzastopnim provjeravanjima jesu li vrata zatvorena, da slavina ne curi, je li plin zavrnut, itd. Najcesci oblici se ispoljavaju u pretjeranim mjerama čistoće i urednosti, u nebrojeno velikom broju pranja ruku, čišćenja stana, pranja prozora. U kući mora sve biti u strogom redu, ni jedna knjiga u polici ne smije izvirivati nekoliko milimetara, jastuci na kauču moraju biti u tačno određenom položaju. Pri šetnji po pločama čovjek strogo pazi da ne stane između ploča, nego samo na čistu ploču, itd.

U osnovi prisilnih radnji leže potisnuti neurotični simptomi, najčešće strah i osjećaj krivice, a korijeni leže u samom djetinjstvu  (naprimjer seksualna naglašenost i samoprekori zbog toga), dok se bolesno ponašanje ispunjava obično poslije puberteta. Obavljanjem ceremonijalnih radnji bolesnik se okružuje lažnim osjećajem sigurnosti.

Bolesnik je svjestan da radnje koje uzastopno ponavlja nemaju nikakvog smisla, ali im se ne može oduprijeti. One prisilne radnje koje se pojavljuju povremeno i koje su povezane sa depresivnim raspoloženjem imaju najbolju prognozu i mogu se izliječiti postepenim procesom odvikavanja.

Psihoanaliza pokušava  ući u sam srž i uzrok ovih radnji, međutim teški slučajevi se često ni psihoanalizom ne mogu poboljšati. Prisilne radnje se najčešće ubrajaju kao simptom neuroza, ali mogu biti i početni simptom šizofrenije. Vrlo teški oblici (potpuna opsjednutost nekim radnjama koja onemogućuje normalni kontakt sa sredinom) se zato moraju tretirati u zavodima i klinikama  za duševne bolesti i liječiti okupacionom i radnom terapijom.

Naišao sam na forum prisilnih neuroza onih koji imaju prisilne opsesije i kompulsije. Tako jedna djevojka opisuje kako ona mora šta god da čita (i govori) brojati slova u riječima i rečnicama, tako ako gleda TV sa titlovanim programom opsjednuta je brojanjem slova u riječima titla.

Ako zelite jos vise da saznate o ovom poremecaju (pogotovu razliku izmedju normalnog i premecenog ponasanja) od koga pati svaki stoti Amerikanac procitajte obavezno ovaj clanak na nama razumljivom jeziku.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/10/2008 10:17