beats by dre cheap

Rotterdam - od istoka na zapad

Nekako se potrefilo na istorijski dan kada je jedan po rodjenju stranac i plus musliman izabran za gradonacelnika Roterdama, da bas na taj dan budem u Roterdamu. Nije meni daleko od kuce, dvadesetak kilometara, prije sam isao cesto, i godinu dana pratio kurs za strane doktore na Rotterdam Erasmus univerzitetu, ali u zadnje vrijeme vise uzivam u miru mojih Reeuwijskih jezera, nego u vrevi i guzvi velikog grada, pa rjedje odem.

Istočni dio Roterdama se zove Kralingen. Još istočnije je potpuno novi  dio koji se zove Rotterdam  Aleksandar. Kralingen je po meni najljepši dio Roterdama. Tu su sačuvane stare zgrade i aleje (centar je u ratu potpuno uništen i nesretno ružno obnovljen), zatim ima jezero i oko njega šuma. Ovdje žive relativno bogatiji Roterdameri. Kad dolazim u Roterdam autom, parkiram u Kralingenu, na ulici kuda prolazi tramvaj. Onda idem tramvajem jednu stanicu do metro stanice, i tu sa istom kartom pređem u metro. U Holandiji ista karta za javni saobraćaj važi za sva prevozna sredstva u gradu, dok joj ne istekne vrijeme od prvog poništenja. A to znači da se otprilike jedan sat možete vozati u gradu, za 80 eurocenti, unutar najuže zone.Šire zone su sve skuplje, pa najšira gradska zona, negdje oko 12 km je i tri puta skuplja.

Volim gledati toliko raznolike ljude koji se okupe u metrou.  Roterdam je svjetski grad i u njemu zive ljudi svih nacija i rasa. Sve je manje autohtonih Holandjana. Eno jednog sa crnim sesirom ko kauboj sjedi. Bogami udje i jedna mlada blondina u minjaku. Rijetko je vidjeti lijepe noge, sve zene nose pantalone. Dvije djevojke obucene u skladu sa islamskom tradicijom, sjede i veselo pricaju. Mlada vitka crnkinja sa povelikim cukom na izucu, cuke ulaze slobodno ko i insani. Imam prisilnu radnju da sve slikam, a ipak nije pristojno, pa tajno uslikam one dvije muslimanke. 

Obično idem u centar, utorkom je pijaca u samom centru, a četvrtkom ponekad na zapad grada, gdje ima mnogo orijentalnih dućana, a četvrtkom je i pijaca. Za desetak minuta stignem metroom do stanice Delfshaven, to je stara luka koja je sačuvana onakva kakva je davno bila. O njoj sam ranije pisao. Ulica u kojoj su radnje zove se Schiedamse weg (Shiedamski put). Ovdje ima raznih prodavnica, u nekima se prodaje turska, u nekima surinamska roba, pa marokanska, a ima i jedna prodavnica sa hrvatskom robom. U mesari “Kod Hasana” u kojoj sam svratio i kupio janjeće kotlete  cujem kako jedan mesar priča mušteriji da u ovome dijelu više nema niko od ’bijelaca”, da su tu samo Turci, Antilijanci, Marokanci, a mislim da ima i naših ( on nije rekao).

Slikama ću pokušati prikazati moje putovanje, posto dnevno stane samo deset slika, sutra je nastavak (slike iz Schiedamse weg).

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
17/10/2008 10:14