beats by dre cheap

Prvi musliman gradonačelnik velikog grada

Rotterdam je dobio novog gradonačelnika. Prvi put je to neko marokanskog porijekla. Ahmed Aboutaleb, o kome sam  i ranije pisao je postao gradonačelnik jednog  velikog grada. On je  izabran danas za gradonačelnika drugog po veličini (580000) grada u Holandiji i druge luke u svijetu (iza Šangaja). Gradonačelnika inače bira Opštinski savjet (Gemeenteraad).

 Ahmed je rođen (1961) u jednom selu u Maroku, kao sin imama, i sa petnaest godina došao je sa majkom i bratom u Holandiju. Trenutno je na funkciji državnog sekretara za socijalne poslove.  Kod izbora na ovu funkciju bio je na meti napada nacionalista zbog toga što ima dva pasoša, uz holandski ima i marokanski. Ranije je bio na visokoj funkciji u gradskoj upravi Amsterdama.

Njegov izbor je već osudila opoziciona stranka u Roterdamu Leefbar Rotterdam (inače druga po snazi u gradu), a sigurno će biti dosta i komentara od strane nacionalističkih  i antiislamskih krugova. Rotterdam je inace rodno mjesto ubijenog antiislamiste Pim Fortuin-a, a partija Leefbar Rotterdam je u neku ruku nasljednik njegove politike. 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
16/10/2008 22:28