beats by dre cheap

Roterdam od istoka na zapad – nastavak

Izlazim na Schiedamse weg. Stara ulica u blizini stare luke. Odavde, pa kilometrima do mora se duž proširenog ušća rijeke nižu veliki dokovi donedavno najveće luke na svijetu. U ovom kraju žive uglavnom radnici, naslonjeni na luku i poslove u njoj.  U vrijeme kad je nedostajalo radne snage dolazili su ljudi iz  Turske, Maroka, Istočne Evrope. Dolazile su i imigranti iz bivših područja Holandskog kraljevstva, iz Indonezije, Surinama, Antila. Bilo je tu i domaćih radnika, Holanđana. Vremenom je stvorena mješavina različitih nacionalnosti, dopunjena još i novim imigrantima, izbjeglicama sa Balkana, Bliskog Istoka, Kine, Indije, Bangladesa, doseljenicima iz Poljske, Južne Evrope, Kolumbije, itd. Što rekao onaj Hasanov mesar svega ima osim autohtonih Holanđana koji su skoro svi preselili odavde.

Šarenilo naroda se najbolje vidi po radnjama koje su uređene za pojedine nacionalne grupe. U piljari za Surinamce teško je prepoznati , osim tikve, neko u Evropi poznato povrće. U dućanu za Marokance prodaje se njihov namještaj, u drugom odjeća. U Turskoj pekari turska pica i pogače. U radnji “Vinodol trade” šunke i kuleni iz Slavonije, “Jadro” keks, “Podravkini” proizvodi, vina iz Dalmacije, kiseli kupus u vakuum kesama.  U marokanskoj mesari, označenoj kao “Islamska mesara” vrijedni mesari, sve čisto i uredno poredano. Kupujem teleći vrat, mladi mesar mi hvali da sam dobro izabrao. Kažem “ isjeci mi, molim te, sjekirom”. Kad mi isjeku onom električnom pilom pojavi se stotinu malih koštica, i nekako mi meso odmah nije onako prirodno.

Na sred pijace se vijori surinamska zastava. Surinam se prije zvao Holandska Gvajana, a odavno je nezavisna drzava. Na pijaci ima najviše turskih prodavača. Odmah znaju odakle sam, a da nisam riječi progovorio. Kupujem narove i buraniju.  Kaže mi “Dobro, dobro” i “Doviđenja”, a ja njemu kažem kako eto Turska sinoć ne pobijedi, a on meni kaže: “A Bosna pobijedi!.”

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/10/2008 10:52