beats by dre cheap

Subotom o jeziku: feministička gramatika

Kad sam ja išao u gimnaziju, učio sam da neka zanimanja nemaju ženskog roda, nego se muški rod koristi i kada to zanimanje obavlja žensko. Tako je docent (u jeziku) mogao bio samo muškarac, a ako je to bila žena onda se govorilo drugarica docent, odnosno gospođa docent, ta i ta... Slično je i za titulu magistar, primarijus. Danas ima ( u jeziku, naravno) pored muških docenata i ženskih docentica, te magistrica i primarijuski.

Neka zanimanja su oduvijek bila više ženska, pa je sekretarica, tajnica, učiteljica, itd. bila poznatija od muškog roda za ove poslove. Njima se pridružila i doktorica, frizerka, njegovateljica, zubarka, itd.

Međutim ma koliko se trudili da svako zanimanje dobije i ženski rod, to je u nekim slučajevima još uvijek teško, a u mnogima dobija neprirodne forme.

Prije svega još uvijek tipično muška zanimanja nemaju žensku varijantu. Rudar, mašinovođa, vozač, teško da se mogu nazvati rudarka, vozačica, mašinovođka. Zatim neka zanimanja koja su nastala od riječi stranog prorijekla teško mogu imati ženski rod.

Biolog, stomatolog, ginekolog, filolog, ako se prevedu u biologičarka, stomatologica i ginekologica (ginekologičarka), imaju neopisivo dug nastavak za ženski rod, koji mijenja i osnovno značenje riječi.

Slično je i sa riječima filozof (filozofkinja), fotograf (kinja), astronom (kinja), koje se mogu koristiti, ali opet imaju neku čudnu formu. Takođe u bosanskom i srpskom jeziku ne postoji pisac za ženski rod, a u hrvatskom ima spisateljka, ali slabo ima spisatelja.

Kod imena životinja često ženski rod nema nikakve veze sa muškim. Bas kao i kod ljudi, covjek i zena nemaju niti jedno slovo zajednicko.Tako koza – jarac; kobila – konj; mula – magarac; kuja – pas; pijetao - koka, nemaju ništa zajedničko.Ali zato se dobro slazau macak i macka, patak i patka, mis i misica, medo i mecka, vuk i vucica. Neke su životinje kad pričamo o njima sve ženskog roda, pa kažemo da smo vidjeli žabu, ili ribu, a nikad da smo vidjeli žabca, a još manje ribca, jer taj ne postoji. Doduse uvijek kazemo da nas je ujeo komarac, a nikad komarica, iako samo one ujedaju. A i kod ptica sve su vrane, laste, cavke, zenskog roda .Lastac, vranac, cavkac, ne postoje, ali zato imaju golub(an) i golubica. Oni se najbolje slazu.

Za žene je dobro da riječ ubica nema žensku varijantu, isto kao i riječ kit. Možda vi znate ženski rod za ovu riječ.

Nek ne zamjeri zenski rod, cijeli tekst nema puno veze sa jezickom naukom, ali cilj je bio da se malo nasmijemo.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/10/2008 14:37