beats by dre cheap

Repuh – lijek protiv migrene

Vozeći biciklo zapazih nekidan ogromne listove repuha. U prečniku su bili veliki sigurno jedan metar. Zainteresovao sam se za ovu biljku, pa ću ovdje iznijeti najvažnije što se o njoj može naći.

Kod nas se ova biljka naziva repuh, repušina, bijeli lopuh, čičak (mada ovo nije pravi čičak). Latinsko ime mu je Petasites hybridus. Biljka spada u familiji glavočika (Asteraceae) u koju spada i veoma veliki broj biljaka koje se koriste u narodnoj medicini (napr. kamilica) . Blizak mu je srodnik podbjel (Tussilago farfara). Na holandskom se repuh zove  Groot Hoefblad  (veliki potkovičasti list), za razliku od podbjela koji se zove Klein Hoefblad (Mala potkovica).

Naučno ime dolazi od stare grčke riječi petasos, što je staro ime za pastirski šešir. Zbog svoje veličine pastiri koriste listove  koriste za zaštitu od sunca i kiše. U Zapadnoj Holandiji i Belgiji biljka raste pored kanala i puteva. Ima najveće listove od svih biljaka. Cvjeta vrlo rano u proljeće, prije mnogih drugih biljaka (isto kao i podbjel) i prije nego se pojave listovi.

Biljki se od davnina pripisuju ljekovita svojstva. Ona sadrži eterična ulja petasine i isopetasine. Zbog neugodonog mirisa  u srednjem vijeku su se u kućama  listovi koristili  kao sredstvo da “odbije kugu od kuće”. Isušeni i samljeveni korijen se koristio za izazivanje temperature i znojenja.

Danas se smatra da eterična ulja iz lista imaju terapeutski efekt kod migrene i bolova u mišićima, odnosno imaju spazmolitičko (opustajuce) dejstvo na muskulaturu. Iz tog razloga se mogu koristiti protiv grčeva u mokraćnim putevima, digestivnom traktu, ali i stalnog grča vanjskih mišića (usljed stalnog prisilnog položaja I manjka kretanja). Isto tako olakšava kašalj i iskašljavanje (u čemu je bolji podbjel). Listovi se privijaju na rane (imaju antiseptičko dejstvo).

Djelovanje protiv migrene je i naučno dokazano (vidi u komentaru).

Repuh se razmnožava i vegetativno, i jednom kad se useli na neko područje teško ga je eliminisati, jer nove biljke rastu iz ostataka korijena. U Holandiji se tako prenosi prilikom građevinskih radova, ili vodenim putem duž kanala i slotova.

Na slici: repušina ogromnih listova kojeg sam snimio u blizini Reeuwijk-a. Gazda ovog lijepog vrta ga očito koristi u dekorativne svrhe.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/10/2008 10:49