beats by dre cheap

Nedostatak psihijatara

U Frislandu je zatvoren psihijatrijski odjel u jednoj bolnici, jer nema psihijatara. Nedostatak psihijatara se osjeća u cijeloj zemlji. Kao uzrok se ističe sve veća potreba za ovim kadrom zbog porasta duševnih bolesti, posebno depresije. Kao drugi uzrok se ističe dugotrajno učenje za ovu profesiju, koje traje deset godina.

U reakcijama na tekst u Telegrafu čitaoci iznose i činjenice da se često na psihijatrijskim odjelima i ne mogu vidjeti psihijatri, da veliki dio posla obavlja srednji kadar psihijatrijskog usmjerenja, te da oni često postavljaju i dijagnoze. Drugi čitalac diskutuje da je od psihijatara i onako mala korist i pita se zašto je potreban toliki studij za zanimanje koje se sastoji uglavnom od pisanja lijeka A za bolest B, i obratno.

Pojedine specijalnosti su manje atraktivne, traže težak rad i imaju veliku odgovornost, a često su manje opriznate i plaćene nego druge. Tako sam nedavno čitao kako u Srbiji nedostaje anesteziologa i patologa. Bilo je vijesti da anesteziologa nedostaje i u BiH. Ovi specijalisti ostaju anonimni za pacijente, iako su često odgovorniji za život pacijenta, od drugih. Imaju plate kao i drugi, a nisu u prilici kao hirurzi naprimjer da dobijaju ekstra nagradu od pacijenta, ili da postanu “čuveni doktori”.

Mi smo se često šalili kako je dežura neuropsihijatra najlakša. Svim bolesnicima daju da popiju apaurin, onda lijek popije sestra, pa popije dežurni doktor, i svi lijepo spavaju do sutra. 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/10/2008 09:11