beats by dre cheap

Narodni vrtovi za korist i rekreaciju

U sastavu gradova, ili u njihovoj neposrednoj blizini, možemo iz voza ili sa puta, vidjeti nakupine neugledne kućica sa obrađenim baštama među njima. U inače veoma urednoj Holandiji začudi ovaj nered i ciganija. To su u stvari “narodni vrtovi”, bašte koje opština za malu nadoknadu izdaje zainteresovanim građanima. Oni tu naprave (kupe gotovu) malu drvenu kućicu, i provode slobodno vrijeme raduckajući u vrtu. Nedavno je u samom centru Goude, uz prugu, bio ovakav narodni vrt, sad je taj prostor očišćen za neku gradnju.

Izvan gradske zone, pored autoputa, postoji drugi veliki prostor za vrtove. Vozeći bicikl mogao sam vidjeti veoma različite kućice i bašte. U vrtovima je bilo tikava, salate, paradajza, cvijeća, …

Kad sam ja poslije Olimpijade 1984 doselio na Mojmilo, brdo iznad Mojmila je bilo isparcelisano, ljudi su “zauzeli” ničiju zemlju i sadili povrće. Sada je na tom mjestu napravljeno Dječije selo.

Za vrijeme rata parkovski prostori između zgrada i nebodera na Alipašinom su pretvoreni u bašte, a mnogi su paradajz i krastavice sadili po balkonima.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/10/2008 12:28