beats by dre cheap

Subotom šaljivo o jeziku: Sve o nosu i nosonjama


Nos je najprominentniji dio lica. On je i najprominentnija tačka tijela, dio kojim mirišemo, istražujemo, njuškamo. U anatomiji se uči da nos ima svoja leđa, svoj korijen, te svoja krila . Nos ima i dvije rupe koje se zovu nosnice.

Iako nos nema mišića, i nepokretan je,  ipak po nosu prepoznamo kakvog je ko raspoloženja. Kad je neko spustio, ili objesio nos, znači da mu se nešto ružno desilo, kad neko hoda podignutog nosa ili je uspio u životu, ili se pravi da je uspio. Po crvenom nosu poznajemo pijanca, po plavom nosu bolesnika. Ranije se bolesnik od sifilisa prepoznavao po nosu, odnosno po tome da nema nosa. Mnogima koji nesto traze pred nosom im zatvaraju vrata . Kad hodamo po mrklom mraku onda ne vidimo ni prst pred nosom. Neko ima dobar nos da predvidi stvari, a neko ne vidi dalje od svog nosa.

Nos , kao prominentni organ, često strada, ili mu se prijeti. Ko zabija nos u tuđe stvari može dobiti po nosu. Tako se prijeti nekome da će ostati razbijenog nosa, da će mu se natrljati nos itd. Ponekad i sami stradamo jer udarimo u mraku nosom u nešto, ili padnemo direktno na nos. Kad neko laže prepoznamo mu po nosu da je slagao, pa mu kazemo: "Laze ti nos!". Nos se izborio da necija ruzna i mrska glava dobije po njemu ime njuška.

Nos je rijetko ukras, a često falinga na licu. Tako veliki ili krivi nos može upropastiti sve ostalo lijepo na licu. Onda se za takvu osobu govori da je nosonja, odnosno da je nosat. Za damu kzemo da je to ona gospođa sa velikim nosom, odnosno kad hocemo ruzno reci, kazemo: "Ma ona nosata, ili, ona s nosom!"  . Orlovski, kukasti, crnački, prćasti, nos ko u vještice, nos ko paprika babura, itd. sve su to nazivi za razne nosove. Neki narodi se prepoznaju po nosu. Stari Grci su imali grčki nos, Jevreji imaju jevrejski nos, Stari Rimljani rimski nos itd. Postoje i zablude o nosu, neke žene se prevare kad procjene da ako je nos velik, trebalo bi proporcionalno i da druge stvari budu velike.

Nos je česta meta plastičnih operacija. Najčešće se operiše devijacija nosa, odnosno kada je nos kriv u jednu stranu. Takođe se vrši i operacija smanjivanja  nosa. Kao najistureniji dio tijela nos je prvi na udaru neprijatnih mirisa, hladnoće, vjetra. Dosadna prehlada pogađa prvo nos. Prvo danima curi, onda se danima začepi. Kad gulimo luk, opet strada nos. Kad je hladno, prvo se smrzne nos. Kad nam je teško duša stoji u nosu, kad umremo duša izlazi na nos. Kroz nos možemo i govoriti, a bogami često i krvarimo na nos. U nosu mogu rasti polipi. Jednom riječju sa nosem se svašta dešava. Ipak je to jedan od najzapostavljenijih organa i od strane pacijenata, i od strane doktora. Organ koji se ne shvata ozbiljno i služi  za zezanje.

Najpoznatije nosonje su Pinokio , Bob Rok (iz stripa o Alanu Fordu), pokojni francuski predsjednik De Gol, itd.

Nos je značajan i na holandskom, jer je NOS skraćenica za Nederlandse Omroep Stichting, najvažniju holandsku radio i TV organizaciju. I na kraju da kazem da pored covjeka i zivotinja nos imaju i cipele, a ima ga i avion.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
01/11/2008 00:32