beats by dre cheap

In memoriam: Tatjana Tanja Zulfikarpašić

U Sarajevu je juče preminula Tanja Zulfikarpašić, udovica nedavno preminulog Adil-bega Zulfikarpašića. Porijeklom je iz ugledne hrvatske familije Nikšić.

Gospođa Tanja je bila dugogodišnji  Adil-begov životni saputnik, dajući mu podršku  i hrabreći ga u teškim vremenima kroz koje su oboje prolazili. Oboje, iz različitih razloga, emigranti, našli su se u vrtlogu teških evropskih poslijeratnih zbivanja. Uspjeli su se izdići iz prvobitne neimaštine, završiti fakultete, a Tanja je i doktorirala. Imao sam je čast bolje upoznati tokom mojih posjeta njihovoj kući u Cirihu. Po svojoj naobrazbi, uzdržanosti i skromnosti, ni po čemu nije pokazivala ni trag oholosti sklone ženama koje imaju veliko materijalno bogatstvo.

Za vrijeme strašnih događaja početkom devedesetih, u vremenima političkih previranja vezanih za sudbinu Bosne i Hercegovine, gospođa Tanja je bila glavni Adil-begov saradnik, i sa njim je dijelila duboku brigu zbog nastupajuće katastrofe. Veliku porodicu Zulfikarpašić je prihvatila kao svoju rođenu, pomagala sve njene članove na sve moguće načine, i održavala veze čak i sa potomcima koji su davno iselili u Tursku.

Dženaza rahmetli Tanji će se klanjati sutra u 12 sati pred Begovom džamijom, a ukop će se obaviti na sarajevskom mezarju Alifakovac u 12.30 sati. Tevhid  će se održati istog dana poslije podne-namaza u 12 sati, u Carevoj džamiji.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/11/2008 10:21