beats by dre cheap

Jedući meso, pojedosmo šume

Aktivisti ekoloških društava ukazuju na prekomjernu konzumpciju dobara, koja prevazilazi mogućnosti zemlje kao planete. Tako Holanđani troše tri puta više nego što se može proizvesti u zemlji. Posljedice snose udaljena područja, prije svega tropske šume.

Svaki Holanđanin potroši godišnje oko 200 kg soje, najviše u obliku svinjskog i pilećeg mesa. Soja, bogata bjelančevinama, izaziva brz rast piladi i prasadi.Potrebe za sojom su sve veće, i zbog toga stradaju tropske šume u Južnoj Americi. Posebno u Paragvaju je intenzivno uništavanje prašuma i pravljenje novih plantaža. Pokušaji lokalnih seljaka da to spriječe ne uspjevaju, jer kompanije ne prežu ni od upotrebe sile, i nasilnog otimanja zemlje. Slično se dešava i sa uzgojem uljane palme. Ogromne plantaže palminog drveta u Indoneziji zamijenile su prirodnu šumsku sredinu velikog broja životinja i biljaka, čime su mnoge vrste pred istrebljenjem, posebno nekoliko vrsta majmuna.

U Holandiji se apelira da se manjom konzumcijom mesa smanji potreba za uzgojom i uvozom soje i da se tako indirektno djeluje protiv masovnog i nekontrolisanog uništavanja tropskih šuma.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/11/2008 09:13